Spanje na hrbtu

In kateri položaj med spanjem naj bi bil najboljši za telo po ugotovitvah številnih raziskav? Spanje na hrbtu, saj je ta položaj koristen za zdravje, ker notranjim organom daje več prostora. Strokovnjaki so prepričani, da je dobro za zdravje, če imamo kolena rahlo dvignjena, tako da čim bolj zmanjšamo pritisk na sklepe. Tako se tudi kri lažje pretaka do srca.

spanje_na_hrbtu.jpg

Tistim, ki trpite zaradi apneje ali smrčanja, spanja na hrbtu ne priporočajo, zato se o tem posvetujte z zdravnikom. Prav tako naj se tega spalnega položaja izogibajo nosečnice, saj lahko privede do različnih težav, kot so hemoroidi, neustrezen krvni tlak in zmanjšan dovod krvi do maternične posteljice.

Spanje na trebuhu

Najslabši položaj za notranje organe pa je spanje na trebuhu. Ne le, da obremenjuje vrat, ustvarja tudi pritisk na vse notranje organe, še zlasti na prebavila. V tem položaju lahko pride do upočasnitve dihanja, če obraz vsako noč rinete v blazino, pa zlahka privede do nastanka zgodnjih in izrazitih gubic. Če že spite na trebuhu, vzglavnika ne uporabljajte.

sleep_on_stomach.jpg

Spanje na boku

Čeprav je spanje na strani oziroma na boku videti najudobnejše in najboljše, ker je hrbtenica v manj obremenjenem položaju in ima dobro oporo, pa nekaterim še vedno povzroči težave – ker vpliva gravitacija na tkiva in jezik v ustih, lahko pride do težav z dihanjem in delnega zaprtja dihalnih poti. Zaradi tega vam svetujemo, da imate pod glavo ergonomsko oblikovan vzglavnik in da spite na desnem boku, ki manj obremenjuje srce.