Katere dele parketa je treba zamenjati?

Najprej pregledamo ves parket in ugotovimo, kje so poškodovani deli. Določimo, katere dele bomo zamenjali ali katere poškodovane deščice. Po odločitvi, katere dele bomo nadomestili z novimi, začnemo z odstranjevanjem deščic. Pri tem bodimo pazljivi, da ne poškodujemo okoliških deščic in tal pod parketom.

Pri odstranjevanju deščic bodite previdni

Deščice parketa so med seboj sestavljene s spoji pero – utor. Običajno jih je enostavno ločiti, sčasoma pa se lahko zlepijo skupaj in jih je težko odstraniti. V teh primerih uporabite dleto, a pazite, da ne poškodujete sosednjih deščic. Deščico odstranite in postrgajte ostanke lesa s tal pod njo.

parquet_repair_restoration.jpg

Na očiščena tla nanesite lepilo za parket in prilepite novo deščico na tla. Če menjate le eno deščico, morate novo ploščo pripraviti tako, da se bo ujemala s spoji na sosednjih deli parketa. Odstranite odvečne dele deščice z dletom. Na novo nameščen del parketa pritisnite s kosom lesa, da se bo lepilo bolje oprijelo tal.

parquet_repair_restoration_middx_all.jpg

Prilepljena deščica mora biti na enaki višini kot druge deščice. To lahko uredite z dodatnim voskanjem ali lakiranjem drugega parketa. Za bolj eleganten videz prostora izberite pri voskanju ali lakiranju temno barvo, na primer temen oreh z matiranim ali žametnim sijajem.