Vlomilci nikoli ne počivajo, še posebno ne v času, ko dom zapustite za več kot le nekaj ur čez dan, ampak se zdoma odpravljate za dlje časa. Zato bi morali stanovanje ob odhodu ne le zakleniti na vseh koncih (tudi okna in vrata v zgornjem nadstropju), temveč tudi prej poskrbeti za nekatere druge stvari.

Najemite varuško za hišnega ljubljenčka

Najboljši način, da se na dopust odpravite brez skrbi, je, da imate v njem še vedno nekoga, ki tam živi. Če imate vestnega sorodnika, ga lahko poprosite, da vam zaliva rastline, pobira časopis in popazi na vašega psa. Najamete lahko tudi profesionalno varuško živali ali pa prosite za pomoč prijatelje, ki se dobro razumejo s psom.

pet_sitter_bhj.jpg

Prekinite dostavo časopisa

Ko se odpravljate zdoma za več dni, prekinite dobavo dnevnega časopisja ali pa časopis preusmerite na dopustniško destinacijo. Če to ni mogoče,  prosite zaupanja vrednega soseda, da vam pobira pošto. Kupi oglasne pošte in letaki, ki jih brezplačno prejmete na domači naslov, prav tako opozarjajo tatove, da je stanovanje prazno, zato naj jih sosed pravočasno umakne iz vašega poštnega nabiralnika.

Krajina v okolici hiše naj bo sveže urejena

Kosite svojo zelenico vsak teden? Potem naj bo sveže pokošena tudi, če vas ne bo doma več tednov. Če bodo nepridipravi opazili zaraščeno in zanemarjeno krajino ali vrt, bodo hitro prišli do zaključka, da ni nikogar doma. Najemite nekoga ali se dogovorite s prijatelji, da redno skrbijo za vaš vrt in okolico hiše v času vaše odsotnosti.

mowing_landscape.jpg

Odhoda ne obešajte na veliki zvon

Bodite previdni, s kom in koliko govorite o svojem odhodu. Poskušajte biti diskretni in odhoda ne objavljajte na spletnih socialnih omrežjih, blogu ali v restavracijah. Previdni naj bodo tudi vaši otroci. Zavedajte se, da nikoli ne veste, kdaj po nesreči razkrijete informacije potencialnemu vlomilcu, ki jih bo s pridom izkoristil.