Preberite si nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste lažje poskrbeli, da ostaneta tako vaša družina kot dom varna. Za več informacij o varnem pleskanju lahko povprašate tudi prodajalce v trgovini z barvami.

Okna naj bodo na stežaj odprta

Še dva do tri dni po pleskanju naj bodo okna odprta, če to dovoljuje vreme. Tako ne boste izpostavljeni hlapom barve, pa tudi kakovost zraka v prostoru bo prej postala spet sprejemljiva. Pleskanje načrtujte za tista spomladanska ali jesenska obdobja, ko je vreme bolj suho. V toplejših mesecih namreč lažje pustimo odprta okna.

open_window.jpg

Poskrbite za zadostno kroženje zraka. Pri črpanju hlapov iz prostora vam lahko pomagajo okenski ventilatorji. Če nimate ventilatorja, naj bo v sobi, kjer pleskate, poskrbljeno za zadostno navzkrižno prezračevanje.

Poskrbite za odmore

Med pleskanjem si pogosto vzemite odmor in pojdite na svež zrak. Če začutite, da se vam solzijo oči, ste omotični, imate glavobol ali težave z dihanjem, zapustite prostor. Pazite, da se v sveže prepleskanih sobah ne bodo zadrževali majhni otroci ali osebe, ki imajo težave z dihanjem. Če živite v stanovanju, že vnaprej napišite obvestilo bližnjim sosedom, da boste pri vas pleskali.

woman_painting_room_ladder_400x317.jpg

Izberite okolju prijazne barve, ki imajo malo hlapnih organskih spojin ali jih sploh nimajo. Tako boste manj izpostavljeni hlapom, ki vam lahko povzročijo blažje ali celo resnejše zdravstvene težave.