Na voljo je veliko prikupnih termoforjev z mehko prevleko, ki je za otroke v obliki ljubkih živalic. Po potrebi jih lahko prenašamo sem ter tja – lahko se na primer udobno namestimo na kavču ali pa z njimi ogrejemo posteljo pred spanjem.

kgrhqf_jce6ejdb0wkbokszlsspg.jpg

Stoletja stara modrost

Priprave za ogrevanje ležišča sicer niso nič novega. Najstarejše grelnike za posteljo so uporabljali že v 16. stoletju. Vsebovali so žerjavico, ki je sicer učinkovito ogrela posteljo, vendar pa je pri tem včasih prišlo do opeklin. Občasno je zaradi takšnih grelnikov zagorela tudi postelja, včasih pa je zgorela cela hiša. Žerjavico je nadomestila topla voda, vendar je bilo treba najti material, ki bi bil vodotesen, hkrati pa bi zadržal vročino. Prvotni termoforji so bili  narejeni iz cinka, bakra, stekla, lončevine ali celo lesa. Da ne bi povzročili opeklin, so bile zgodnji kovinski termoforji oviti v mehko blago.

1265361973_403.jpg

Dandanes je večina termoforjev izdelanih iz gume ali podobnih silikonskih materialov in temeljijo na dizajnu, ki ga je patentiral znani hrvaški izumitelj Slavoljub Eduard Penkala. Termoforji so bili nadvse priljubljeni v začetku 20. stoletja – Američani so v posebnih modelčkih med prohibicijo prenašali pijačo, Japonci pa so v svojih dragocenih prozornih termoforjih z dvojno steno razkazovali miniaturne tropske ribice.

home_sick_1.jpg

Pomirjujoča nostalgija

V časih ekološke ozaveščenosti ponovno odkrivamo termoforje. Z njimi nam je lahko toplo, ne da bi porabili ogromno energije za ogrevanje. Blagodejen učinek imajo tudi pri nekaterih zdravstvenih težavah - če na primer trpite za išiasom, bolečinami v hrbtu, imate otrpel vrat ali vas boli trebuh, si bolečine na razbolelih mestih lajšajte s toplim termoforjem.

hot_water_bottles.jpg

Že sam obred, ko pretakamo vročo vodo v termofor in privijemo pokrovček, je nekako pomirjujoč, starševski. Kot bi poskrbeli za svojega notranjega otroka. Podobno kot čaj v postelji ali vroča kopel po napornem dnevu je tudi termofor nekaj, kar z lahkoto spregledamo, vendar pa nam lahko naredi življenje boljše in udobnejše. Termofor mogoče ne bo nikoli zares v modi, vendar pa ga je vseeno vedno dobro imeti.