Podeželska vila v času antike

V antičnih časih je izraz vila pomenil hišo na podeželju, kjer so se bodisi ukvarjali s kmetijstvom bodisi uživali v poležavanju. Premožni Rimljani, ki so bili visoko na družbeni lestvici, so si vile zgradili kot pribežališče iz mestnega vrveža.

426decameronwaterhousewiki_rect540.jpg

Vilo so obkrožala polja, vrtovi in vinogradih, na katerih so delali okoliški kmetje in sužnji. V zavetju in spokoju narave so si premožnejši napolnili baterije za naporen mestni vsakdanjik in se z nostalgijo spominjali lepših in preprostejših časov. Že takrat!

Podeželska vila v času renesanse

Nič manj nostalgični niso bili renesančni Italijani. V tem času so zelo radi prebirali dela antičnih avtorjev o kmetovanju. V 15. stoletju so celo začeli odkrivati antične ruševine in po njihovih prototipih graditi svoje hiše. Tudi v tem času je italijanska noblesa, ki je kaj dala nase, obvezno morala imeti podeželsko vilo. V njej so poskušali živeti tako kot njihovi predniki, ki so si jih vzeli za vzor. Preučevali so tekste antičnih učenjakov, se učili govora in celo malce poprijeli za delo, kar je bilo v popolnem nasprotju s siceršnjimi pogosto moralno spornimi intrigami, ki so jim bili priče v mestu. A niso kaj prida garali – kot namreč piše Anton Francesco Doni, eden takratnih učenjakov, so sicer lahko cepili rastline, zasadili drevo ali se lotili okraševanja vrtov, ob tem pa se niso smeli niti malo spotiti, saj bi v tem primeru obveljali za prave kmete. Že bližina zemlje jim je bila dovolj.

426lucadellarobbiamayvam_rect540.jpg

Govori se, da je Cosimo de' Medici rad obrezoval svoj vinograd, njegov sin Piero pa je obdelovanje zemlje le od daleč občudoval, in sicer na freskah, ki si jih je dal naslikati v svoji delovni sobi v Firencah.

Elita se je v svoje vile zatekala tudi ob izbruhih kuge, ki se je v času renesanse pogosto pojavljala. O tem piše tudi Boccaccio v svoji znani knjigi Dekameron. V zgodbi opisuje skupino mladih prijateljev, ki se pred kugo zatečejo v opuščeno vilo. Vila je tako poleg čustvenega in moralnega skrbela tudi za fizično zdravje.