Če boste rastline posadili v posode z mešanico organske prsti in kakovostnega komposta, se lahko izognete težavam s plevelom, slabimi tlemi ali okuženo zemljo. Najprimernejše rastline za gojenje v posodah so na primer zelišča, mali paradižniki, česen, jagode, solata, drobnjak in užitne cvetlice.

Kuhinjska posoda namesto lončkov

Zeliščni vrt zlahka gojite v starih kuharskih loncih, ki bi sicer pristali v smeteh. Če malo pobrskate po kuhinji, shrambi in drugih kotičkih doma, boste skoraj zagotovo našli kak zanimivo oblikovan lonec, primeren za recikliranje. Med drugim lahko uporabite lonce, ponve, krožnike za podstavke pa tudi stara vedra, lesene zaboje in podobno. Po želji izbrane predmete pobarvajte in okrasite, da se bodo bolje vključili v krajino.

kuharska_posoda_na_vrtu.jpg

Dno posode preprosto večkrat preluknjajte ali pa njen spodnji del napolnite s kamenjem, da omogočite odtekanje vode. Svetujemo vam, da posode z vrzelmi in luknjami, kot so leseni zabojniki, pred uporabo obložite na notranji strani z lepenko.

Gojenje krompirja v sodih

Če se vam v kleti skriva neizkoriščen lesen sod ali vinska kad, ju spremenite v posodo za gojenje krompirja. Sod enostavno delno zapolnite z zemljo in kompostom, nato pa vanj posadite krompir, ki bo uspeval neverjetno dobro! Namesto sodov lahko izberete tudi stare avtomobilske pnevmatike, ki jih zložite eno na drugo in jih napolnite s prstjo.

krompir_v_sodu.jpg

Dvignjena spiralna gredica

Na izbranem predelu vrta zgradite dvignjeno vrtno gredico spiralne oblike, ki jo izdelajte iz starih, rabljenih opek. Enostavno položite plast komposta po tleh, nanjo postavite karton, iz katerega oblikujete obliko gredice, nato pa na osnovi modela iz opeke sestavite kak meter dvignjeno spiralno gredico. Ko jo izdelujete, imejte v mislih polžjo hišico, višino gredice pa prilagodite svojim željam in količini opeke. Notranjost dobljenih gredic napolnite s kamenjem, rastlinami in slamo.

spiralni_vrt_iz_opeke.jpg

Posoda iz žlebov

Če imate na zalogi nekaj starih žlebov, jih preoblikujte v eleganten navpični (ali klasični vodoravni) vrt. Na dno žleba dodajte kamenje (ali na dno na vsak meter izvrtajte luknje), čez pa kakovostno zemljo in rastline. V žlebu dobro uspevajo predvsem naslednje sorte: solata, pšenična trava, jagode (med posajenimi sadikami naj bo 30 centimetrov prostora), timijan, origano, peteršilj in druga zelišča.