Oglejte si, kakšne domiselne svetilke so izdelali ekološko ozaveščeni oblikovalci. Pri tem so uporabili različne materiale, nekaj je tudi recikliranih.

Svetilke iz kuhinjskih predmetov

V nizozemskem studiu Studio Re-Creation so oblikovali set Steklenih svetilk (Glass Lamps). Zanje so uporabili najdene reciklirane predmete: steklo, jedilni pribor, pladnje iz nerjavečega jekla in žica. Te svetlikajoče se svetilke postavljajo pod vprašaj prekomerno potrošništvo in porabo hrane in pijače. Oblikovalci namreč verjamejo, da lahko osebne predmete preoblikujemo ter jih tako ohranimo in ponovno uporabimo. S tem podaljšamo življenje izdelkom, ki jih kupujemo.

studio_re_creation_recycled_glass_lamps_1_537x358.jpg

Vsaka od unikatnih steklenih svetilk predstavlja obliko, za katero so oblikovalci dobili navdih pri materialih, iz katerih je svetilka ustvarjena. Ostre svetilke so izdelane iz polomljenih ali nezaželenih kuhinjskih posod in pripomočkov. Opominjajo nas na problem prekomernega potrošništva in nam pokažejo, da ni prav, da stare materiale prezremo ali odvržemo. Zakaj jih ne bi raje uporabili v ekološkem in uporabnem dizajnu, kot so nizozemski oblikovalci te prav posebne svetilke?

studio_re_creation_recycled_glass_lamps_4_537x358.jpg

Svetilka iz žebljev

Svetilka Oblak iz žebljev (Nail Cloud) je izdelana iz več sto običajnih kovinskih žebljev. Ročno jo je izdelal oblikovalec Ilias Ernst. Svetilko skupaj drži viseč magnet, ki je dovolj močan, da v svojem magnetnem polju zadrži majhne kovinske predmete. Tako okrog žarnice lebdi ''oblak'' ostrih žebljev, ki ustvarjajo različne sence, zaradi česar na stenah nastajajo zanimive igre senc in oblik. Svetilko si lahko preprosto prilagodite po svoje, tako da spreminjate njeno obliko z dodajanjem drugih kovinskih predmetov v magnetno polje.

elias_ernst_nail_cloud_magnetic_field_lamp_3_537x358.jpg

Svetilka iz škatle za jajca

Je bila najprej svetloba ali jajce? Domiselna svetilka Smart Egg Lamp je izdelana iz kartonske škatle za jajca in stekla. Za toplo ambientalno svetlobo poskrbijo energijsko varčne žarnice. ''Pametna jajčna svetilka'', ki so si jo zamislili v oblikovalskem studiu Joon & Jung, je domiselna in okolju prijazna rešitev za osvetljevanje prostorov. Vsi materiali so bodisi razgradljivi bodisi jih lahko recikliramo.

joon_jung_recycled_egg_cartons_smart_egg_lamp_1_537x358.jpg

Očarljiva svetilka iz čipk

Oblikovalka Shannon South je za to elegantno okroglo svetilko uporabila vintage kvačkane prtičke. Svetilka je lepa že sama po sebi, ustvarja pa tudi zanimive sence na steni. Shannon je več mesecev zbirala primerne prtičke, da bi izdelala prototip te svetilke. Oblikovalka pravi, da lahko takšno svetilko izdelamo tudi sami. Sicer pa še išče ekološko lepilo, ki bi bilo dovolj močno, da bi bilo senčilo iz prtičkov dovolj trdno.