Ne pozabite zapreti oken in zakleniti vseh vrat

Pred odhodom zaprite vsa okna in zaklenite vsa vrata. Ne pozabite na garažo in kletna okna. Poskrbite, da rezervni ključi ne bodo ostali pod predpražnikom, v najbližji lončnici ali pod kamnom na rožni gredi. Vlomilci vedo, kje iskati, zato jim ne olajšajte dela.

Nastavite programsko uro za luči okoli hiše. V temi se bodo vlomilci počutili varne, zato jih bodo prižigajoče luči odgnale, pa še mislili bodo, da ste doma.
Poskrbite, da bo namesto vas nekdo iz nabiralnika pobiral pošto in časopise. Nekaj rolet ali žaluzij pustite dvignjenih. Če bodo prav vse spuščene, bodo vsi opazili, da vas ni doma. Nekdo od prijateljev ali sorodnikov naj, ko bo prišel zalit rože, preveri, ali je vse tako, kot mora biti.

burglar.jpg

Kje shranjujete vrednejše predmete?

Odhod na dopust je odličen opomin, da posodobite seznam vrednejših predmetov. Vanj lahko vključite vse od gospodinjskih aparatov in elektronske opreme do nakita, orožja in drugih dragocenosti. Doma ne shranjujte večjih vsot denarja. Nakit, dragocenosti in denar odnesite v sef. Če ste imetnik orožja, ga morate shraniti skladno z zakonom in predpisi o strelnem orožju.

Nastavite programsko uro za osvetlitev in druge elektronske naprave v hiši. Poljubno lahko poskrbite za prižiganje in ugašanje svetil ter televizorja, in sicer za vsako nadstropje posebej. Poskrbite, da boste res vključili alarmni sistem, a ne pozabite dati pravilne kode tistemu, ki bo zalival rože in pobiral časopis.