Jedilna miza se mora po velikosti in obliki čim bolje podati v prostor, omogočiti pa mora tudi dovolj prostora za udobno sedenje. Okoli mize bi se morali brez težav sprehoditi. Miza ne sme biti široka manj kot 90 centimetrov, tako da je na njej dovolj prostora za pogrinjke in hrano.

Izmerite velikost mize

Ko kupujete mizo za jedilnico, najprej dodobra izmerite prostor, ki ga imate na voljo. Razmik med mizo in bližnjo steno naj znaša najmanj meter, saj boste le ob tej razdalji brez težav vstali s stola. Izmerite tudi razdaljo med mizo in drugimi kosi pohištva – če boste mizo postavili v njihovo bližino, naj bo med njimi prav tako meter razmika.

Da si boste čim lažje predstavljali, kako bo izbrana miza videti v vaši jedilnici, iz stare rjuhe izrežite mizo v naravni velikosti in obliki. Izrezan kos rjuhe nato položite na tla v jedilnico in ga premikajte do izbranega mesta. Določite razdaljo med mizo in stenami oziroma pohištvom.

miza_v_jedilnici_3.jpg

Mize ne prenatrpajte

Po navadi vam že proizvajalec priporoča, koliko oseb naj sedi za mizo. Svetujemo vam, da s številom stolov ne pretiravajte, da boste lahko udobno sedeli brez dotikanja kolen, medtem ko jeste. Vsaka oseba potrebuje približno 60 centimetrov prostora, seveda pa lahko kakšen dodaten stol občasno dodate tudi po potrebi, ko so na obisku goste.

Okrogla miza

Okrogle jedilne mize so kot nalašč za majhne prostore. Če želite več prostora za noge in sedeže, izberite mizo z eno nogo na sredini, zraven katere dodajte enostavne prozorne akrilne stole v podobnem stilu. Okrogla miza z eno nogo s premerom 90 centimetrov  bo na primer sprejela štiri stole, meter in pol velika miza z eno nogo šest, medtem ko bo enako velika miza z več nogami sprejela manj stolov: le štiri. Če je miza še večjih dimenzij, je včasih morda težje doseči hrano na njej.

miza_v_jedilnici_2.jpg

Kvadratna ali pravokotna miza

Zaradi tega je bolj praktična jedilna mize pravokotne oblike, ki se najbolje poda v dolgo in ozko sobo. Meter in pol velika miza bo sprejela šest stolov, dva metra in pol dolga miza pa deset sedežev. Po možnosti se odločite za veliko jedilno mizo in majhne stole, ki jih lahko zamenjate s klopjo. Klop naj bo dovolj nizka, da jo zlahka potisnete pod mizo, ko je ne potrebujete.

Več navdiha za opremljanje jedilnice s primerno jedilno mizo pa poiščite v fotogaleriji.