Od običajnih knjižnih in plavajočih polic do hrambe v bifeju in košarah – odkrijte, kakšen način shranjevanja se najbolje poda v vašo jedilnico in k oblikovalskemu slogu.

Otrokom prijazni skriti predali

Živite v hiši z majhnimi otroki? Potem naj bo sistem hrambe predmetov v jedilnici prilagojen prav njim. Oblikovalec Christopher Grubb na primer priporoča uporabo praktične klopi, v kateri se skriva prostor za shranjevanje, saj obenem služil kot območje za sedenje. Pod nižjo okensko polico lahko namestite predale, polico pa uporabite za posedanje – predali bodo skriti pred radovednimi otroškimi ročicami.

shranjevanje_v_jedilnici_2.jpg

Ameriška oblikovalka Layla Palmer je prepričana, da je klop idealna rešitev za majhne prostore, v katerih je ključnega pomena ustvarjalnost. Klop naj ima po možnosti oblazinjeno hrbtno naslonjalo, pod sediščem pa prazen prostor, kamor lahko shranite manjše reči.

Preprosto in elegantno

Celo najpreprostejši kos notranje opreme lahko izstopa v veliki jedilnici. Kolumbijski dizajner Luis Caicedo, ki dela v New Yorku, svetuje, da izkoristite prazen prostor na steni in nanjo pritrdite nekaj odprtih polic, na katere razstavite priljubljene dekorativne predmete. Police dodajte nad domači bife ali območje, kjer hranite posodo in pribor. Namesto polic lahko ob stene in okoli oken ali vrat postavite visoko knjižno omaro, v katero postavite okraske in pletene košare za shranjevanje.

shranjevanje_v_jedilnici.jpg

Funkcionalne košare

Če želite bolje organizirati prostor v jedilnici, ki vam služi za več namenov (denimo se v njej čez dan igrajo otroci), je pametno upoštevati nasvet oblikovalke Lori Dennis, ki predlaga uporabo različnih košar. Košar naj bo čim več, da boste lahko vanje ob koncu dneva pospravili vse igrače in knjige ter ponovno naredili red v sobi, kombinirate pa lahko tudi košare različnih oblik in velikosti.

Omarica za shranjevanje

V tradicionalno jedilnico umestite starinski bife ali starejšo kuhinjsko omarico, kamor boste varno pospravili posodo in jedilni pribor. Bife je odlična rešitev še posebno za manjše domove, kadar imate obiske, je še prepričan dizajner Luis Caicedo.