Nova vrsta stekla ne odbija le svetlobe, temveč odbija tudi vodo s pomočjo nanometrskih stožcev na površini. Skupina strokovnjakov upa, da bodo lahko tehnologijo kmalu uporabljali na vetrobranskih steklih avtomobilov, solarnih zbiralnikih, optičnih napravah in navadnih oknih. Novo steklo komaj kaj spominja na običajno steklo − predvsem ker se ne blešči.

Učinkovito samočistilno steklo

Tehnologija daje upanje, da bomo kmalu imeli steklo, ki se lahko očisti samo. Le-to bi bilo še posebno koristno za zaslone mobilnih telefonov in solarnih plošč, saj slednje ne bodo več potrebovale rednega čiščenja in nadzorovanja. Raziskovalci trenutno iščejo cenejše rešitve za poceni proizvodni proces, da se bo lahko tehnologija kmalu množično uporabna.

novo_steklo_se_cisti_samo.jpg

Kljub številnih prednostim se običajno na sončnih kolektorjih kopičijo zaloge prahu in umazanije, saj so postavljeni na prostem. Ker se njihova energijska učinkovitost zaradi tega zmanjša celo do 40 odstotkov, ni problematično le redno čiščenje! Ker sončne celice niso ravno poceni, se vam naložba ne bo polno splačala, če plošče ne bodo delovale popolno zaradi umazanije. Inovativno steklo pa se čisti samo, zaradi česar bo energijska učinkovitost solarnih plošč večja.

Steklo je odlično za vlažna okolja

Seveda ne gre za prvo omembo hidrofobnega stekla, vendar je to prvi primer, kjer vodoodbojna površina deluje na veliko bolj učinkoviti stopnji. Poleg tega steklo ne odseva svetlobe kot prejšnja hidrofobna stekla. Tako bi ga zlahka uporabljali tudi v vlažnih in meglenih okoljih, saj je izdelano s tehnikami premazovanja in jedkanja tankih plasti in vodoodporne plasti, ki proizvaja nanostožce na površini.