Ibuprofen

Nobenih zdravil za ljudi ne dajajte svojim živalim, ne da bi se prej posvetovali z veterinarjem. Ibuprofen lahko resno poškoduje črevesje ali ledvice, pa tudi nekatera druga človeška zdravila lahko vašemu ljubljenčku naredijo več škode kot koristi. Zavedati se morate, da lahko živali pridejo tudi do tistih stekleničk z zdravili, ki jih ne morejo odpreti otroci, ter jih zaužijejo.

Zdravila za živali

Tudi zdravila, ki so namenjena vašim ljubljenčkom, hranite izven njihovega dosega. Ta zdravila so po navadi namreč odišavljena, da živalim dišijo in teknejo, in če se vaš ljubljenček dokoplje do njih, bo zelo verjetno pojedel več kot priporočeno dozo.

zastrupitev_s_hrano_pes.jpg

Grozdje in rozine

Previdni bodite tudi pri priboljških. Grozdje in rozine lahko na primer pri psih povzročijo odpoved ledvic. Nekatere raziskave so pokazale, da je nevarnih že nekaj grozdnih jagod. Tudi čebula in česen sta nevarna tako za pse kot mačke, še zlasti v večjih količinah.

Žvečilni gumiji in metini bombončki brez sladkorja

Bomboni in druge sladkarije brez sladkorja pogosto vsebujejo ksilitol, sladilo, ki lahko povzroči padec krvnega sladkorja in odpoved jeter. Seveda pa živalim ni priporočljivo dajati nobenih sladkarij, tudi tistih z navadnim sladkorjem ne.

Čokolada

Čokolada je lahko za pse in druge ljubljenčke celo smrtno nevarna. Blagi stimulansi v čokoladi imajo lahko na vašega ljubljenčka vse prej kot blag učinek. Povzročijo napade, bruhanje, drisko in težave s srcem. Še posebno nevarna je temna čokolada, pa tudi kava in druge kofeinske pijače vsebujejo podobne snovi.

zastrupitev_s_hrano_macka.jpg

Alkohol

Čeprav se vam mogoče zdi smešno, da delite alkoholne pijače s svojim psom, tega nikar ne počnite. Že majhne količine alkohola pri živalih povzročijo prebavne in dihalne težave ter so lahko celo smrtonosne.

Lilije

Lilije sodijo v vrh rastlin, ki so lahko za vašo žival strupene. Že zaužitje majhnih delčkov lahko povzroči resno poškodbo ledvic pri mačkah. Nevarni so še zavitolistni sagovec, čebulice tulipanov, azaleje, rododendroni, tisa in bršljan.

Baterije

Večina lastnikov sicer pazi, da njihovi ljubljenčki nimajo dostopa do jedkih kislin, pozabijo pa na baterije. Te lahko med drugim povzročijo razjede v ustih in želodcu.

zastrupitev_s_cokolado_pes1.jpg

Božično drevesce

Če domače živali zaužijejo bleščice ali druge okraske, lahko imajo zaradi tega črevesne težave. Tudi voda v posodi z drevescem lahko vsebuje nevarne bakterije in gnojila.

Sveče z vonjem citronele

Ker citronela lepo diši, privlači pse, vendar pa lahko ob zaužitju povzroči drisko in želodčne krče.

Sneg

Pozimi tudi pazite, da vaš pes ne bo lizal snega, saj lahko ta povzroči vnetje črevesja. Če vaš hišni ljubljenček zaužije katero od omenjenih ali drugih nevarnih snovi, pokličite veterinarja.