Atraktivno in lepo dvorišče boste ustvarili le z dobrim načrtom in skrbjo za rastline. Poleg atraktivnega videza boste prihranili tudi denar za nakup živil, ki jih boste pridelali sami. Preden se lotite tega opravila, poskrbite za primerno ogrado prostora. Užitne površine lahko namreč premamijo tudi mimoidoče in njihove ljubljenčke pa tudi divje živali.

Izogibajte se zasaditvi rastlin, ki se hitro razraščajo in uničujejo vse, kar jim stoji na poti. Takšni sta na primer meta ali melona. Obe za svojo rast potrebujeta ogromno prostora, sicer se razrasteta vse naokoli. Ena zanemarjena rastlina mete se lahko razraste po vsej soseski. Ravno tako ni priporočljivo zasajati rastlin, ki privabljajo neželene insekte, kot so molji, muhe, ščurki, črvi itd.

lemon_tree_container_550x364.jpg

Zelišča

Če posadite zelišča, boste imeli zelo dišeče in vizualno atraktivno dvorišče. Nekatera zelišča so tudi grmovnice, rastejo pa tudi v obliki dreves. Timijan bo lepo prekril dvoriščna tla, njegovi listi pa bodo občutno izboljšali okus vaših jedi. Spomladi boste lahko uživali tudi v njegovih lepih belih ali vijoličnih cvetovih. Timijan je zalo raznovrstna rastlina in lahko raste tako v tleh kot v loncu. Mogoče jo je obrezati in oblikovati po želji.

Peteršilj bo dvorišče obarval v lepi zeleni barvi, bazilika pa, odvisno od izbora, v zelenih pa vse do temno vijoličnih odtenkih. Obe zelišči rasteta zelo hitro in ju lahko v eni sezoni večkrat ponovnomo zasadi.  Sivka je lepo in zelo uporabno zelišče, ki pa je zelo vsiljivo, zato jo je priporočljivo zasaditi v lonec. Žajbelj je grmovnica, ki se lepo poda na vsako dvorišče, enako rožmarin, ki ga oblikujemo po želji, celo kot bonsaj. Dvorišče lahko zasadite tudi s solato in zeljem, tako v tla kot v lonce.

Zelenjava in sadje

Lahko pa se odločite za posaditev sadja ali zelenjave. Tudi z njimi bo vaš vrt, še posebno v času cvetenja dreves, videti zelo atraktiven, njegovi plodovi pa vas bodo tudi dodobra nahranili. Poiščite takšne rastline, ki ob koncu sezone niso videti klavrne. Koruza, paradižnik ali stročji fižol niso dobri kandidati za prelepo dvorišče, ko z njih oberemo še zadnje plodove. Tudi sicer je z njimi precej dela. Po koncu sezone pa bi jih morali odstraniti in na to mesto zasaditi nekaj drugega. Te rastline zato raje zasadite v očem bolj skrite kotičke.

yard_garden_troll_closeup_0679.jpg

Pritlikava drevesa

Pritlikava sadna drevesa in drevesa z oreščki so izvrstna za dvorišča. Običajno velika drevesa namreč za marsikoga ne pridejo v poštev, saj se lahko skozi leta razrastejo na ozemlje vašega soseda. S pritlikavimi drevesi bo vaše dvorišče videti čudovito, pa še slastne plodove vam bodo dala. Izbirate lahko med češnjo, banano, citrusi, figo, mandljem, nektarino in breskvijo.

Obstaja še veliko drugih vrst zelišč, sadja in zelenjave, s katerimi lahko oplemenitite podobo dvorišča. Zdrava in brezplačna zelenjava, sadje in oreščki vam bodo gotovo bolj teknili kot tisti iz trgovine.