Odgovor je: verjetno ne! Čeprav je bilo na tem področju opravljenih malo raziskav, so v eni od študij, ki jih je pred leti izvedel ameriški državni laboratorij Lawrence Berkeley, ugotovili, da zapiranje zračnikov dejansko poveča porabo energije. Ampak, zakaj?

Povečan tlak v zračniku prisili zrak, da uhaja skozi špranje

Ko je zrak v prezračevalnem sistemu, se mu ob zaprtju zračnikov poveča tlak. To pa prisili ujeti zrak, da začne uhajati skozi odprtinice in vrzeli v prezračevalnem sistemu. Ko zrak iz zračnikov uhaja, obremenjuje sistem za ogrevanje oziroma hlajenje doma, saj ga prisili, da začne pospešeno delovati. Morebitni prihranki pri porabi energije, ki bi morda bili posledica zaprtja zračnikov, se tako izničijo zaradi uhajanja zraka skozi zračnike.

zracniki_notri.jpg

Obremenitev zračnikov

Kljub temu, da nimajo vsi lastniki domov puščajočih zračnih kanalov, je to izredno pogost pojav, še zlasti v starejših domovih. Četudi so vaši zračniki dobro zatesnjeni in ne dopustijo večjega uhajanja zraka, njihovo zaprtje še vedno ni dobra ideja. Ko zračnike zaprete, namreč povečan zračni tlak zmanjša pretok oziroma dovod zraka v zračnike in jih obremeni, kar lahko pripelje do poškodb sistema. Povečan zračni tlak v zračnikih pa lahko celo privede do težav s kompresorjem.

Zračnike uporabljajte tako pozimi kot poleti

Če zaprete zračnike v poletnem času, lahko povzročite še več škode. Ko je hladen zrak pod pritiskom in v sistem prezračevanja pride še topel zrak, se na notranji strani zračnikov začne nabirati vlaga. Vlaga pa zlahka privede do plesni, glivic in številnih drugih povzročiteljev bolezni.

Nekatera podjetja ponujajo daljinske upravljalnike, ki samodejno odpirajo in zapirajo zračne reže. Trdijo, da izdelki, ki delujejo po takšnem načelu, zmanjšajo stroške za energijo. Vendar pa moramo njihove obljube jemati z rezervo, saj lahko z zaprtjem zračnikov dejansko povzročite več škode kot koristi.