Če je zrak v prostoru preveč suh, lahko namreč pride do razpadanja pohištva in strukture doma, takšno okolju pa je tudi odlično gojišče nekaterih bakterij. O tem, kako povečati oziroma zmanjšati stopnjo vlage v vašem domu, pa v nadaljevanju.

Prenizka stopnja vlage

Zlasti pozimi vlažnost ozračja v našem domu pade, saj mrzel zrak vsebuje manj vlage kot topel. Grelniki vlago še dodatno znižujejo, saj peči vroč zrak ustvarjajo z izgorevanjem, ki iz zraka posrka večino že tako majhne količine vodne pare. Poleg tega prostor z nizko vsebnostjo vlage deluje hladneje kot prostor z višjo vsebnostjo, kar nas še dodatno spodbuja h gretju.

Nizka vsebnost vlage povzroča statično elektriko, suši kožo in lase, povišuje možnost prehladov ter bolezni dihal in je izvrstno gojišče za viruse in bacile. Lesen pod in pohištvo lahko v presuhem ozračju razpokajo, pride pa lahko tudi do krušenja barve in okvare elektronskih naprav. Zaradi vsega tega prostor redno vlažite. To lahko storite tako, da na ali ob radiator oziroma drugo grelno napravo postavite posodo z vodo, mokro brisačo ali mokra oblačila. Gre za zelo poceni in manj učinkovito metodo, saj je vlaga odvisna od velikosti posode ter števila brisač oziroma oblek, ki jih je potrebno redno polniti oziroma menjati.

lap_joint_oval_tubes_radiators.jpg

Za redno vlaženje prostora zato priporočamo vlažilnik prostora. Najboljša rešitev je prenosni vlažilnik. Nekateri vlažilniki v prostor oddajajo toplo, drugi pa hladno vlago. Obe vrsti pa uporabljata rezervoar z vodo, ki jo z ventilatorjem razpršijo po prostoru. Prednosti prenosnega vlažilnika so, da je enostaven za uporabo, dobimo jih v različnih stilih in cenovnem razponu ter jih z lahkoto prestavljamo z enega mesta na drugega. Nad njimi pa je treba redno bdeti - rezervoar se namreč izprazni že po dnevu delovanja.

Najbolj učinkovita metoda je nakup vlažilnega sistema za celo hišo, ki ga namestimo na vodno cev peči. Tako gre para direktno v vroči zrak in se razprši po vsej hiši. Ta sistem je najdražji, vgradite pa ga lahko sami ali pa za to opravilo najamete strokovnjaka. Za napravo boste potrebovali dovod hladne vode in prostor za njeno namestitev. Stopnjo vlage nadzoruje merilnik vlage.

Previsoka stopnja vlage

Če je stopnja vlage v vašem domu previsoka, se lahko zgodi, da boste imeli probleme s kondenzacijo. V domovih starejšega datuma s tem ne bi smeli imeti težav, v novejših, ki zelo dobro tesnijo, pa se lahko vročina in vlaga zadržita dalj časa. Zato je ventilacija zelo pomembna. Pozimi, ko topel, vlažen zrak, pride v stik z mrzlim oknom, temperatura ozračja pade in ne more več zadržati vodne pare, zato nastane kondenzacija. Če dom nima dobre ventilacije, bodisi mehanske bodisi naravne, se lahko odvečna vodna para prebije skozi stene in strope, kar lahko privede do mokre izolacije, lupljenja barve, plesni na stenah in gnitja lesenih elementov.

mold.jpg

Za preprečitev težav izključite vlažilnik ali vključite razvlažilnik prostorov (to še posebej velja za kleti in v poletnem času). Med kuhanjem uporabljajte napo, posode pa pokrijte s pokrovko, da preprečite uhajanje večjih količin vode v prostor. Med prhanjem prižgite ventilator, postopek pa skrajšate. Odpirajte okna, da v prostor pride svež in bolj suh zrak. Obleke sušite zunaj in zmanjšajte količino ločnic v vašem domu. V domovih, ki zelo dobro tesnijo, uporabite tudi ventilator za obnovitev energije.

V kako vlažnem prostoru živite?

Stopnjo vlažnosti redno merite z merilnikom vlage. Znaki preveč vlažnega prostora so: orošena okna ali nabiranje kondenzacije na njih in vlaga ali plesen na stenah in stropih. Znaki premalo vlažnega prostora so: statična elektrika, suh ter razpokan les in razpokana barva.