V mislih imejte cilj vrtnarjenja z otroki: da jih naučite spretnosti tega vseživljenjskega konjička in jim vcepite ljubezen do rastlin. Zaradi tega bodite potrpežljivi in otroku skozi igro pokažite, kako naj rastline posadi in skrbi zanje. Priporočamo vam, da mu odstopite del zemljišča, na katerem bo lahko uredil svoj cvetlični vrtiček.

Kozmeje

Na voljo so številne privlačne cvetlice, ki bodo dobro uspevale brez večjega truda, zaradi česar so še posebno primerne, da jih gojijo tudi otroci. Kozmeje (Cosmos) so na primer hitro rastoče rastline poljubnih barv, ki potrebujejo zelo malo nege. Skupaj z otroki posadite njihova semena in otrokom pustite, da skrbijo zanje.

kozmeje.jpg

Mak

Mak je otrokom všeč zaradi mehkih venčnih listov in nenavadnih semen, zato naj bo del otroškega vrta tudi ta rastlina. Spomladi malčku pomagajte posaditi semena, jeseni pa mu dovolite pobrati semena in jih shraniti za prihodnjo vrtnarsko sezono. Ker mak izredno dobro uspeva in se množi, bodite pripravljeni, da se bo pojavil na najbolj nenavadnih mestih vrta.

Zajčki (Antirrhinum majus)

Zajčke ali odolin je nekoliko lažje gojiti iz sadik, medtem ko je iz semen postopek malo zahtevnejši. Cvetlice posadite na območjih vrta, do katerih bodo malčki zlahka dostopali, ne da bi uničili druge rastline. Zajčki cvetijo pozno spomladi: otroke naučite, kako stisniti cvet, da bo le-ta odprl »čeljusti«.

snapdragon_flower_20.jpg

Ognjič

Otroku lahko podarite tudi ognjič – čudovito cvetlico z zdravilnim učinkom, katere semena je treba posaditi zgodaj spomladi. Ta trpežna rastlina zelo hitro kali in hitro zraste, pri čemer cveti v živih odtenkih rumene, zlato oranžne in rdeče. Ognjič običajno zraste v višino od pičlih dvanajst do sedemnajst centimetrov, medtem ko se lahko razraste tudi do meter v širino.

Sončnice

Otroški vrt dopolnite še s sončnicami, ki jih posadite spomladi, cvetele pa bodo vse poletje. Čeprav imate na voljo več sort oziroma velikosti sončnic, izberite klasične sončnice velikanke, saj so te otrokom še posebno privlačne. Iz njih lahko izoblikujete celo hiško ali pokrito zavetišče, v katerem se bodo lahko najmlajši igrali.