Pospravite garažo

Pri pospravljanju hiše garaža pogosto ne pride na vrsto. Olajšajte si delo in po stenah namestite police. Uporabite kovinske nosilce, lesene police in elemente za nameščanje. Namesto polic so za odlaganje predmetov primerne tudi omare z vrati - poiščite take, ki so že rabljene in zato poceni. Povprašajte pri prijateljih in znancih, če imajo morda stare kuhinjske omarice, ki jih nameravajo zavreči in vam jih lahko odstopijo.

Napravite si zalogo žarnic

Kadar vam pregori žarnica, je dobro imeti na zalogi rezervno. Denar prihranite, če kupite več žarnic naenkrat. Preverite, katerih velikosti in moči so žarnice, ki jih imate doma – vse od tiste v hladilniku do žarnic v kopalnici. Žarnice hranite v okrasnih košarah na sobni temperaturi. Košare lahko ugodno kupite v trgovinah z materiali za dom in v trgovinah, ki prodajajo izdelke po en evro.

techniques_for_painting_walls.jpg

Okrasite stare stene

Preverite, ali imate vi ali prijatelji odvečne ostanke barve za notranje prostore. Poiščite barvo v odtenku, ki se ujema z barvami sobe, ki jo želite prepleskati. Ni treba prepleskati cele stene, dovolj je že, če prebarvate spodnjo polovico, ki se običajno hitreje umaže. Med novo in staro prepleskano steno namestite lesene deščice, obrobo iz tapet ali nalepite trak.

Očistite saje iz dimnika

Če kurite z drvmi, na splošno velja pravilo: bolj suha so drva, manj se dimnik umaže. Dobro je tudi, če imate peč na prisilni vlek, saj se tako dimnik lažje čisti. V tujini je mogoče dobiti tudi posebna polena za čiščenje dimnika. Ta dajte v peč in pustite, da povsem zgorijo. Med gorenjem ne sproščajo vonja ali dima, le svetel ogenj. Za čiščenje dimnika zadostujeta dve ali štiri takšna polena.

Zatesnite izhode elektrike

Preglejte, skozi katere odprtine v notranje prostore prihaja mrzel zrak in jih zatesnite. Na zunanjih stenah preverite izhode električnih instalacij. Zatesnite jih s polietilensko peno, ki jo kupite v trgovinah z opremo za dom. Namestite jo pod plastične pokrove inštalacij. Neizkoriščene luknje v steni zapolnite s čepki, s katerimi sicer zaščitimo električne vtičnice.

8f47d6210392d965a90dbdc845a11fb1.jpg

Izolirajte okna in vrata

Mrzel zrak prihaja v prostore tudi skozi reže v okvirjih oken in vrat. Na njih nalepite samolepilna gumijasta tesnila, ki jih kupite v tehničnih trgovinah. Tesnilo nalepite po dolžini okvirja oken ali vrat. Na dno stranice vrat namestite dodatno zaščito in s tem preprečite prepih.

bathroom_shower_curtains.jpg

Obnovite kopalnico

Kopalnico lahko enostavno prenovite že z menjavo zavese za prhanje. Omislite si tudi novo preprogo, ki se barvno ujema z zaveso, in s tem osvežite videz kopalnice. Različne pohištvene dodatke lahko prebarvate z enakim odtenkom vodoodporne barve v razpršilu.