Predstavljamo vam nekaj pogostih izdelkov za vsakdanjo rabo, ki so dokazano strupeni, zaradi česar veliko ljudi dvakrat pomisli, preden jih prinese v svoje domovanje.

Laserski tiskalniki

Leta 2007 so raziskovalci na avstralski tehnološki univerzi v Queenslandu ugotovili, da nekateri laserski tiskalniki v okolico oddajajo izredno majhne delce, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave srca in pljuč. Tako laserski kot digitalni tiskalniki obenem v ozračje sproščajo hlapne organske spojine in nevarne trdne delce. Koncentracija sproščenih delcev se je po nekaj minutah vrnila na normalno raven, ko je tiskalnik nehal delovati, strokovnjaki pa so ugotovili, da je najbolj tvegano, če nekdo sedi zraven tiskalnika. Seveda pa niso škodljivi vsi tiskalniki, saj se je koncentracija emisij razlikovala tudi glede na vrsto tiskalnika, njegovo starost in kartuše. Okoli 40 odstotkov tiskalnikov je sproščalo ultra drobne delce, medtem ko je jih 27 odstotkov sproščalo večje koncentracije delcev.

laserski_tiskalnik.jpg

Zaviralci gorenja

Zaviralci gorenja se najpogosteje uporabljajo v vzmetnicah, oblazinjenem pohištvu, televizorjih in računalniških vezjih, njihova naloga pa je preprečevanje požarov. Vendar pa so na žalost sestavljeni iz (deka)polibromiranega difenila etrov – kemikalije, ki jo najdemo v številnih plastičnih izdelkih. Povezujejo jo s številnimi zdravstvenimi težavami, kot so pešanje spomina, znižanje števila spermijev in slabo delovanje ščitnice, lahko pa je tudi kancerogena. Kemikalija se v ženskem telesu kopiči v maternici in materinem mleku, tako pa se tudi prenaša na dojenčka. Ameriški znanstveniki so kemikalijo na primer odkrili v skoraj vseh testiranih ljudeh, zato se zdajšnje študije osredotočajo predvsem na to, da bi zaviralce ognja odstranili s trga in jih zamenjali z alternativnimi, zdravju prijaznejšimi rešitvami.

Umetne kroglice proti moljem

Kroglice proti moljem oddajajo eno najneprijetnejših vonjav v gospodinjstvu, ki ubije škodljive molje in obenem škoduje človeškemu zdravju. Vsebujejo namreč pesticide in druga nevarna sredstva za odganjanje škodljivcev, kot je paradiklorobenzen – kemikalija, ki dokazano povzroča raka pri živalih. Čeprav znanstveniki še uradno ne vedo, ali je to rakotvorna snov tudi za ljudi, pozivajo k previdnosti in odsvetujejo njeno uporabo. Nekatere vrste kroglic vsebujejo naftalen, ki ob daljši izpostavljenosti poškoduje ali uniči rdeče krvničke v telesu, lahko pa tudi spodbuja slabost, bruhanje in diarejo.

strupene_kroglice_proti_moljem.jpg

Pesticidi

Pesticidi so širok pojem, moč pa jih je najti v skoraj vsakem gospodinjstvu. Namenjeni so različnim namenom, od insekticidov in fungicidov do sredstev za dezinfekcijo in drugih. Ker so strupeni, imajo običajno na embalaži oznako strupeno. Izpostavljenost pesticidom v domu in njegovi okolici povečuje tveganje za raznlične avtoimunske bolezni in raka. Zaradi tega jih po možnosti uporabljajte čim manj, najbolje pa se jim je izogniti.

Izdelki iz stisnjenega lesa

Cenejši umetni izdelki iz stisnjenega lesa (običajno montažni gradbeni deli ali pohištvo za manjše domove) si vztrajno utirajo pot v sodobne domove, vendar pa vsebujejo tudi delce ivernih plošč, vlaknenih plošč in izolacije, ki so bili še posebno priljubljeni za gradnjo hiš leta 1970. Posamezni delci so po navadi med seboj povezani s posebnim lepilom, ki deluje kot smola: formaldehidom, ki občutno onesnaži zrak v zaprtem prostoru. Če ste mu izpostavljeni dolgoročno, zlahka povzroči težave z dihanjem in napade astme, povzroča pa tudi raka.