Na Primorskem lahko takrat, ko se bliža pomlad in odhaja premrzla zima, posadimo cvetoče ciklame. Ciklame lahko uporabimo kot lončnice v zasaditvi cvetočih okenskih korit ali v posodah pred vhodom v hišo. V primorskih krajih v javnih nasadih uporabljajo ciklame za barvno popestritev zasaditve.

vrt_270_1.jpg

Ciklame lahko zasadimo že jeseni in zdržijo mile zime, takšne zime, kot je letošnja, pa žal ne. Vrtnarji uspešno gojijo ciklame, ki prenesejo do – 5 stopinj Celzija. Perzijske ciklame, ki jim prija mediteransko podnebje, zunaj uspevajo v humusno-šotni zemlji. Prija jim polsenčna in svetla lega. So gomoljnice. Slike nam prikazujejo zasaditev v obmorskih krajih.

vrt_270_2.jpg

Druge primerne rastline, s katerimi si obarvamo pust zgodnjepomladni vrt ali javni nasad, so barvaste trobentice, mačehe in spominčice. Barvaste trobentice, po »vrtnarsko« primule, v vrtnih centrih presenetijo s cvetovi živih odtenkov. Lahko so rumene, ciklamne, modre, lila, rdeče in seveda umirjene bele. Mačehe so tudi primerne za popestritev; morda opazka, da so drobnocvetoče trpežnejše od velecvetnih. Kar nekaj možnosti zasaditve imamo, preden nas razveselijo spomladanske čebulnice.

vrt_270_3.jpg

Barvitost oziroma barvno pestrost v vrtu si ustvarjamo glede na svoje želje. Vrtnarski centri tekmujejo s pestro ponudbo raznovrstnih zgodaj spomladi cvetočih trajnic. Kar pogumno si jih posadite v posode in na grede! Uspeh je boljši z dodajanjem primernih substratov in predvsem s pravilno saditvijo – ne sadite rastlin pregloboko ali prenizko. Torej: preden pride k nam prava, bujno cvetoča pomlad, za cvetočo predpomlad poskrbite sami!