Zaradi hitrega tehnološkega razvoja, vsakdanje uporabe računalnika in hitrega tempa življenja smo vedno bolj prisiljeni sedeti med delom,  poleg tega nam primanjkuje časa za športne aktivnosti, saj smo po koncu dolgega delovnika običajno psihično izčrpani in nimamo volje za telovadbo. Vse to pa ima kup negativnih posledic na zdravje ljudi, kot so bolezni srca in ožilja, diabetes, debelost in različne oblike rakavih obolenj.

webike_poganjanje_pedal_pod_mizo_proizvaja_elektriko_2.jpg

Miza/telovadno orodje/generator energije

Da bi preprečili takšne težave, je znano belgijsko podjetje ustvarilo linijo okroglih pisalnih miz z dodanimi tremi sedeži, zraven katerih so pedali. Miza ni več zgolj miza, temveč se spremeni v pravo pravcato telovadno orodje (kolo), ki ga lahko uporabniki poganjajo med vsakdanjim delom. Seveda pa uporabnikov trud ni zaman, saj s poganjanjem pedal proizvajajo elektrika, ki nato napaja mobilne naprave na mizi.

Inovativna miza je v osnovi izdelana iz aluminija in jekla, vizualno in strukturno pa je okrepljena z lesenimi ploščami iz reciklirane cedrovine, ki pričarajo bolj rustikalen in domačen videz, zgornja plošča mize pa je obložena z laminatom.

webike_poganjanje_pedal_pod_mizo_proizvaja_elektriko_3.jpg

LED-prikazovalniki merijo količino pridobljene energije

Vsak sedež s pripadajočima pedaloma lahko ob zmernem poganjanju pedal proizvede približno 230Vac/30 vatov električne energije, torej skupno 90 vatov energije. Sprednji del sedežev je opremljen z interaktivnimi LED-prikazovalniki, ki pravzaprav merijo, koliko energije uporabnik proizvaja med poganjanjem – hitreje ko napravo poganja, večje število LED-luči se prižge, kar kaže na večjo proizvodnjo energije.

Koncept je zagotovo nekaj posebnega in odgovarja na sodobna vprašanja, povezana z zdravjem, delom in pomanjkanjem električne energije, s katerimi se vedno bolj soočamo. Kljub prednostim pa je nova naprava zaenkrat še precej drag zalogaj, še posebno, če delate od doma in bi jo radi kupili sami. Stane namreč vrtoglavih 9.950 evrov.