Ob pet kilometrov dolgi skalnati obali, s katero se mestece ponaša, se teren začne dvigovati proti ozelenelemu hribovju. V tem predelu so na majhni, južno obrnjeni parceli arhitekti iz biroja WA Design Inc zasnovali energijsko učinkovito hišo. Kot izhodišče za oblikovanje doma, ki ga lahko občudujete na fotografijah, so vzeli lego rahlo nagnjenega zemljišča: na vzhodni strani le nekaj metrov od hiše je sosedova parcela s hišo, kateri so želeli zakriti pogled na novi dom.

stinson_enodruzinska_hisa_6.jpg

Trajnostni dom, ki omogoča poceni bivanje

Projektna ekipa je bila pri načrtovanju 426 kvadratnih metrov velikega objekta omejena tako s finančnimi sredstvi kot lokalnimi predpisi. Zaradi tega so naredili načrte za trajnostno naravnan dom – v dizajn so vključili poteze naravnega prezračevanja, to je številna okna na različnih predelih, in med drugim reciklirane materiale. Na južni strani, ki gleda proti oceanu, so streho na eni strani rahlo dvignili, da lahko skozi velika okna v notranjost dospe več svetlobe. Na streho so dodali obsežne zbiralnike solarne energije, ki v celoti pokrijejo letne energijske potrebe doma.

stinson_enodruzinska_hisa_7_b.jpg

Spodaj garaži, zgoraj bivalni prostori

Hiša je izdelana iz betona, predelanega lesa, lokalnega kamna, valovitih jeklenih plošč in kovinskih cevi, ki krasijo njeno zunanjo podobo in ji dajejo stabilno oporo. Izolirana je z energijsko varčno vpihano izolacijo, tla v bivalnih prostorih pa so betonska. Spodnja etaža je sestavljena iz dveh ločenih garaž, zraven katerih najdemo tudi manjšo domačo delavnico. V zgornjem nadstropju pa so urejeni prostori za bivanje: velika dnevna soba, kuhinja in jedilnica z izhodom na balkon na desni strani in na drugi dve manjši spalnici.

Več fotografij te atraktivne priobalne hiše pa si oglejte tukaj.