Podatki so sicer nepopolni, ampak že kratko poročilo gasilcev govori o možnosti, da je prišlo do izhajanja CO iz dimnika, peč pa bi lahko bila na drva ali olje in nikakor ne le na plin. Prav tako tudi nesreča v Splitu, v kateri je pred dnevi umrla 17-mesečna deklica, več kot opozarja. Družina se je v stanovanju grela s pečjo na drva in zaradi izgorevanja in zrakotesnih oken je prišlo do pomanjkanja kisika, slabega izgorevanja ter po možnosti še podtlaka, CO pa je začel izhajati v stanovanje.

Tako da, kot smo v naši prilogi že večkrat napisali, niso nevarne le plinske peči, ogljikov monoksid se lahko pojavi pri nepopolnem izgorevanju pri vseh pečeh.

co.jpg

Zrak, izgorevanje in dimnik

Peči niso nevarne same po sebi, postanejo pa nevarne, če nimajo dovolj zraka za izgorevanje, če v stanovanju ob nezadostnem dotoku svežega zraka tega še prisilno izpihujemo (ventilatorji, nape) in če dimnik ni pravilno načrtovan, projektiran in izveden ter vzdrževan. Zato je naše temeljno navodilo in nasvet vsem uporabnikom različnih peči na različna goriva, da brez svežega zraka ni varnega ognja, prav tako pa mora biti dimnik optimalen. V celoti, kar smo že zapisali: načrtovan, grajen in čiščen. Dimnikarji pa morajo svoje delo opravljati korektno in temeljito, kajti prej ali slej se bo zgodilo, da bo eden izmed njih obtožen uboja iz malomarnosti.

Ogljikov monoksid ni nevaren samo pozimi. Preti tudi jeseni, in to tam, kjer se ga marsikdo niti ne zaveda – v vinskih kleteh. Pri vrenju nastaja CO in v kleteh, ki so pogosto vkopane v zemljo, brez posebnega prezračevanja in po možnosti še z zrakotesnimi vrati, lahko pride do prevelike koncentracije CO. V preteklosti je imelo že kar nekaj vinogradnikov resne težave zaradi tega plina. Nastaja tudi pri delovanju motorjev na notranje izgorevanje, ki seveda ne smejo delovati v zaprtih prostorih. Osebno sem se s tem plinom srečal 200 metrov pod površjem zemlje, v nekem blatnem žepu v podzemni jami. Skušali smo ga prekopati, zrak je prihajal le od zgoraj, trije jamarji smo krepko dihali in eden je še kadil in potem nas je začela boleti glava, ogenj na karbidkah pa je začel ugašati. In smo se pravočasno umaknili. Kar pomeni, da je tudi goreča sveča dober indikator ali senzor CO, ki se kot tak lahko pojavi tudi v kakšnih podobnih žepih, na primer v vodnjakih ...

ogljikov_monoksid_detektor.jpg

Senzorji CO

Kaj pa javljalniki ogljikovega monoksida, nam je zastavil vprašanje bralec. Nekateri mediji in »strokovnjaki« prisegajo na te merilnike in jih na polno oglašujejo, ampak ob nakupu take naprave morate vedeti, da je to le opozorilo, da se pojavlja CO, da ga je preveč, nikakor pa ni to mera zaščite. Ne razmišljajte o tem, da se boste pred CO zaščitili z merilniki, pred CO se lahko zaščitite le s prezračevanjem in ostalimi ukrepi, ki smo jih navedli zgoraj. Varčevanje z energijo gor ali dol, če imate v prostoru peč, ki deluje tako, da črpa iz njega zrak, potem morate imeti obvezno neodvisen dotok zraka. Neodvisen, kajti sistem odpiranja oken ni neodvisen in se vam lahko zgodi, da pozabite na odpiranje. In spet poudarjamo – kakovosten dimnik. Morda še beseda o tem, zakaj je bilo prej manj teh nesreč. Stara okna niso bila zrakotesna in takoj ko se je v stanovanju pojavil podtlak, je zrak skozi reže začel pospešeno prodirati ter je tako zagotavljal dovolj zraka za izgorevanje.

Problem javljalnikov CO je ta, da samo javijo pojav plina. Vse plinske peči, narejene po letu 1990, imajo senzorje CO, ki delujejo (preizkušeno na lastni koži) in ugasnejo peč, problem pa se je pojavil, ko so »pametni« serviserji zaradi pogostih težav z izklapljanjem peči senzorje enostavno izklopili. In lastnike skoraj obsodili na smrt. Tako da spet naš nasvet: etažno plinsko peč na naravni vlek zamenjajte s sodobno na prisilni vlek.

Skratka, senzorji so koristni, nikakor pa naj to ne bo edini ukrep, ob tem, da jih morate tudi redno vzdrževati in preverjati (polnost baterije...). Že ob prvi sprožitvi pa nista dovolj ponovni zagon in prezračevanje, ampak je nujno takojšnje ukrepanje. Ugotovitev vzrokov in takojšna sanacija. Sicer je vprašanje, koliko alarmov boste še slišali...