Posadite samo svoje najljubše rastline

Posadite samo svoje najljubše rastline. Če se boste osredotočili na omejeno število sebi najdražjih rastlin, ne boste obžalovali dejstva, da ne morete imeti vseh. Naslednje leto lahko nekatere od njih (ali pa vse) zamenjate z drugimi.

Omejite število barv

Omejite število barv vaših cvetlic. Veliko barv na majhnem prostoru lahko namreč deluje neurejeno.

rhinebecktour07_033.jpg

Dodatki za vrt

Ne pretiravajte pri dodatkih za vrt, da ne bo teh na koncu več kot rastlin. Le tako bo vaš vrt videti eleganten, sicer bo deloval prenatrpano.

Potka

Če nameravate do rastlin speljati potko, naj bo ta tlakovana z majhnimi kamni, saj bi večji zlahka prevzeli vso pozornost, česar nočete.

Vertikalni vrt

Včasih je edina rešitev vertikala. Izkoristite jo. Rastline lahko vertikalno posadite tako zunaj kot znotraj, res pa je, da slednje zahteva nekoliko več dela in načrtovanja. Boste pa z njim zagotovo vzbudili veliko pozornosti.

phillyfs_10_135.jpg

Ločitev rastlin z opekami

Posamezne vrste rastlin lahko med seboj ločite z rdečimi opekami. Tako bo vaš majhen vrt deloval zelo organizirano.

Skrbite za red in čistočo

Skrbite za red in čistočo vašega vrta. Gostje, ki vstopijo na vaš vrt, se morajo na njem počutiti, kot da so v nebesih. Posušeno listje z rastlin ali odpadlo listje z dreves zato redno čistite.

Zalivanje

Za zalivanje vrta na njem postavite majhno pipo in nanjo pritrdite cev. Po opravljenem delu cev ovijte okoli pipe.

balkon_rastline.jpg

Pletje plevela

Enkrat na teden se spravite nad plevel in tako ohranite videz prostornosti. Pazite, kako se boste lotili tega opravila, da ob tem ne boste poškodovali svojih rastlin.

Cvetlična korita in lončki

Cvetlična korita lahko uporabite namesto ograje. Rože v njih so lahko zelo pisane. Če nimate zaplate zemlje, rastline zasadite v lončke. Vaš balkon, teraso ali okensko polico lahko z nekaj truda spremenite v pravcato malo oazo.

Fontana

Če imate dovolj prostora, na svoj vrt postavite majhno fontano. Tako bo videti zelo spektakularen. Fontano lahko sami naredite iz kamnov.

bird_garden_fountain_5620.jpg

Terasasti vrt

Če se teren pred vašo hišo strmo vzpenja, ne obupajte. Ustvarite terasast vrt. V hrib vkopljite nekaj stopnic in jih obrobite z kamni ali tlakovci. Dobili boste  zelo atraktiven vrt v več nivojih.

Več idej za ureditev majhnega vrta si lahko ogledate v naši fotogaleriji.