Tudi zaradi tega so vse bolj priljubljeni zimski vrtovi, ne morda kot neuporaben prostor, v katerem je poleti vroče, da ni mogoče dihati, in pozimi mrzlo, da je potrebno potratno ogrevanje, ampak kot prostor, ki se ne koplje le v soncu, ampak tudi v bogastvu kakovosti.

Svetloba in toplota dajeta zimskemu vrtu novo vrednost, dovolj dobra izolativnost stekla in obvezno senčenje pa sta pogoj za to, da v najhujši vročini ne dobimo savne in da v največjem mrazu skozi zastekljene površine ne izgubljamo toplote. Tako mora imeti dober in kakovosten zimski vrt obvezno tudi določena zunanja senčila.

zimski_vrt1.jpg

Zgodovina

Zimski vrt naj bi imel korenine v steklenih rastlinjakih, ki so jih med prvimi začeli izdelovati na Nizozemskem. Že v 19. stoletju so bili zimski vrtovi razširjeni po imenitnejših hišah, v njih pa so prirejali različna družabna srečanja. Manj premožni so zasteklili verande, ki so imele funkcijo povezovalnega člena med zunanjostjo in notranjostjo. Če je bila veranda odprta proti jugu, so dobili prijetno bivališče, ki ga je v hladnih dneh grelo sonce. Danes lahko marsikje v Sloveniji vidimo take zastekljene »ganke«, balkone vzdolž vse hiše, ki so praviloma leseni. Zanimiva pa je bila tudi rešitev iz preteklosti, ko so lastniki poleti sneli okna in jih shranili, da so dosegli dovolj dobro zračenje, pozimi pa so z njimi zmanjšali hlad in lovili sonce.

Modernim zimskim vrtovom v Sloveniji so bili dalj časa najbolj podobne različne ute, ki so jih lastniki zasteklili, ali pa široki balkoni in terase, pri katerih so z zasteklitvijo dobili nov bivalni prostor, lahko pa bi uporabili tudi sodobnejši izraz erker ali izzidek, ki je v nekoliko drugačni obliki postal izjemno priljubljen. V bistvu kot zimski vrt z zastekljenimi stenami in klasično streho v smislu trdne in ne steklene konstrukcije. Erkerji so se najprej pojavili pri montažnih hišah in pozneje tudi pri klasičnih. Podaljšujejo osrednji prostor v hiši in vanj puščajo več svetlobe. So zidani ali montažni, steklene površine v njih pa se vse bolj povečujejo, marsikateri je izdelan kot klasični montažni zimski vrt. V preteklosti so bile temeljna ovira za gradnjo zimskih vrtov prevelike izgube toplote skozi stekla. Izolacijska stekla, napolnjena s plinom in z različnimi emisijskimi premazi, pa izpolnjujejo današnje zahteve, nekateri se odločijo celo za trislojna stekla, tako da so tudi glede toplotne izolacije zimski vrtovi vse bolj priljubljeni.

zimski_vrt.jpg

Načrtovanje

Ravno zaradi tega je načrtovanje zimskega vrta izjemno pomembno in mora biti več kot premišljeno, nikoli pa vsega ne prepustite izvajalcu, ampak je skoraj obvezno sodelovanje arhitekta. Ob vsem tem je praktično vsak zimski vrt unikaten in ga je treba prilagoditi določenemu objektu ali prostoru.

Pri izbiri lokacije najprej preučite zunanji videz dodanega prostora, upoštevajte pa tudi to, v katerem času ga boste največ uporabljali. Praviloma naj bo to povezava med vrtom ali teraso in dnevnim prostorom ali jedilnico, odsvetujemo pa povezavo s kuhinjo, spalnico ali otroško sobo, razen če ste se odločili, da bodo vaši otroci imeli podaljšano sobo. Skladno z načrti uporabe razmislite tudi o dodatnih elementih. Morda bo treba zatemniti stekla in poskrbeti za UV-zaščito, razmislite glede prezračevanja, hlajenja, ne nazadnje pa tudi glede ogrevanja v zimskem času. S tem, da lahko marsikatero težavo rešite s kakovostnimi izolacijskimi stekli, ki morajo biti zaradi varnosti (vsaj strešna) kaljena, prav tako pa je nujno tudi naravno prezračevanje. Zimski vrtovi so lepi na balkonih (s tem mislimo velike balkone, ne pa le klasičnih zasteklitev odprtin v balkonih s slabimi stekli), pa tudi kot samostojni »prizidki« ob hišah.

Navadno je nekoliko težje zgraditi zimski vrt k obstoječi stavbi oz. ga vgraditi tako, da ne bo videti kot nekakšen tujek. Zato vam svetujemo, da o zimskih vrtovih razmislite že ob gradnji. Sedaj boste morda rekli, da vam odsvetujemo gradnjo zimskega vrta k obstoječi hiši. Daleč od tega, kajti dejstva na drugi strani govorijo, da je mogoče z občutkom zgraditi izjemno lepe zimske vrtove, le da je včasih potrebnih tudi nekaj drznosti in obvladovanja arhitekturne stroke. Ravno zaradi tega vam ob gradnji svetujemo posvet in nasvet strokovnjaka, ne le izvajalca, ampak tudi oblikovalca, in gotovo boste dobili zimski vrt, ki ga boste lahko uporabljali, bo funkcionalen in tudi tak, da ga boste z veseljem pogledali.