Mlada štiričlanska družina, ki je naročila projekt, je izrazila željo po bolj odprtem bivalnem prostoru. Okna se odpirajo na vzhod in jug, zato so arhitekti na vzhodni del umestili spalne prostore, na jug pa bivalne. Cilj je bil predvsem ukiniti nepotrebne hodnike, povezati kuhinjo in dnevno sobo ter povečati bivalni prostor na račun spalnega. Tako so ugodili potrebam sodobnega načina bivanja, kjer se vse dejavnosti v družini, kot so kuhanje, igranje, gledanje televizije, odvijajo povezano.

Stanovanje v bloku iz 70. let

Objekt ima armirano betonsko konstrukcijo ter opečnate predelne stene, plošča je prav tako armirano betonska. Na vzhodu so podrli predelno steno in zmanjšali sobo v korist dnevnega prostora, nosilno steno med bivšo dnevno sobo in hodnikom so oblekli v omaro, vendar z odprtima koncema ni več občutka hodnika. Nastal je kubus v prostoru, prostor pa diha, zaokroži, se poveča. Prav tako je ostal nosilni steber v kuhinji, v katerega so vpeli jedilno mizo. Vso pohištvo je izdelano po meri, kar omogoča najboljši izkoristek prostorov in rešuje napake, ki ostajajo v prostoru zaradi konstrukcijskega pogojevanja, oziroma poskrbi za zakrivanje instalacijskih vodov.

vizualizacija_stanovanje_v_luciji.jpg

Temeljita prenova

Stanovanje v Luciji je last mlade družine z enim otrokom in drugim na poti. Stanovanje sta dobila v dar, v stanju že kar kritične obrabe, glede na to, da je bilo vse stavbno pohištvo, kopalnica, tlaki iz obdobja, ko je bil blok zgrajen, iz zgodnjih 70. let. Tudi zato sta se odločila za popolno obnovo. Lastnika je skrbel predvsem utesnjen dnevni prostor, pa tudi temni hodniki in kopalnica z ločenim straniščem se jima ni zdela posebno uporabna. Ker pa je družina prej živela v manjšem stanovanju, kjer je pogrešala prostor za shranjevanje, sta naročnika projekta prosila za veliko garderobnih in drugih omar. Stanovanje ima 72 kvadratnih metrov, vendar je bil prevelik del namenjen spalnim prostorom in hodnikom. Prvotno stanje je namreč zajemalo manjšo dnevno sobo in še manjšo kuhinjico s shrambo, ločeni s predelnimi stenami, v prostore pa je bil vstop urejen iz dveh temnih hodnikov.

gaser_arhitekti_stanovanje_v_luciji_b.jpg

Povezani bivalni prostori

Najpomembnejši cilj je bil ukiniti hodnike in povezati bivalne prostore. Vstop je direktno v kuhinjo, ob strani je urejena garderobna omara za plašče in čevlje s klopjo za preobuvanje. Na desni je kuhinja prav do terase od tal do stropa, kar ponuja veliko prostora za hrambo. Miza se razprostira po vsej dolžini kuhinjske niše, vezana v nosilni steber, ki ga ni bilo mogoče odstraniti. Na levi je ostal manjši prostorček, utiliti, kjer sta pralni in sušilni stroj ter omaro za čistila in perilo. Tudi drugi hodnik so arhitekti ukinili, ko so nosilno steno "zavili" v omaro, s čimer se je dnevni prostor občutno razširil. Na eni strani je garderobna omara, medtem ko je proti dnevni sobi omara za televizor. Vseeno nudi nekakšen zastor vstopu v kopalnico.

gaser_arhitekti_stanovanje_v_luciji_7_v_clanku.jpg

Spalnici in terasa

Iz glavnega prostora se odpira troje vrat, kopalnica in dve identični sobi; sobo bliže kopalnici so določili za spalnico, tudi zato, ker okno sega do tal, kar bi otežilo postavitev pisalne mize, poleg tega vanjo lepo proseva jutranje sonce z vzhoda. Druga soba je otroška, ki ima izhod v dnevni prostor: ko so otroci manjši, se igralnica neprekinjeno širi v dnevni prostor. Stanovanje ima še pokrito teraso, obrnjeno na jug. Nekoč betonsko korito za rože je postalo klop, kajti zelenje zaradi poletne vročine boljše uspeva v koritih ob zahodni strani. Nosilni steber so zavili v perforirano akrilno steklo in ga osvetlili od spodaj, da bi mu dali pomen in omogočili pritajeno svetlobo v večernih urah.

Pohištvo in talne obloge

Vse pohištvo je izdelano po meri, v kombinaciji bele barve, visokega sijaja, temno rjave barve, mat in orehovega furnirja. Tudi v kuhinji, da ne bi prekinili rjavih kombinacij, so načrtovalci za pult in stranice izbrali rjavo kompaktno ploščo, ki se kot delovni pult zelo dobro obnese. Ko je niša temna, zelo zakrije nered, ki je značilen za kuhinjske pulte. Temna barva to zelo dobro absorbira in navidezno uredi prostor.

gaser_arhitekti_stanovanje_v_luciji_2_v_clanku.jpg

Talne obloge so hrastov parket, razen v utilitiju, kopalnici in terasi. V kopalnici so po leh in stenah bele granitne plošče, ki z zelo malo fugami prostor  povečajo z belino. Prha je obložena z rjavimi granitnimi ploščicami v klinastem vzorcu. Steklena stena prhe je vtopljena v tla in strop ter nevidno pritrjena. Opremo so popestrile nalepke oljčne vejice. Za osvetlitev poskrbijo majhni elegantni nadgradni reflektorji in viseče svetilke nad mizo.

Več posnetkov tega sodobnega stanovanja v Luciji pa si lahko ogledate v fotogaleriji, na tej povezavi pa si lahko ogledate tudi video s predstavitvijo prenovljenega stanovanja.