Preberite vsako od naslednjih zapisanih povedi in po resnici odgovorite nanje z enim od teh odgovorov:
1 - nikoli
2 - redko
3 - včasih
4 - pogosto
5 - vedno

- Razmišljate, kako boste lahko pridobili več časa, da bi naredili več.
- Na delovnem mestu preživite več časa, kot od vas pričakujejo.
- Delate, zato da bi zmanjšali občutek krivde, zadrege, nemoči in depresije.
- Drugi vam svetujejo, da delajte manj, a vi tega ne upoštevate.
- Doživite stres, če iz katerega koli razloga ne morete delati.
- Zaradi dela zanemarjate hobije, prostočasne aktivnosti in telesno vadbo.
- Delate toliko, da se to pozna na vašem zdravju.

deloholik.JPG

Če ste na štiri od sedmih trditev odgovorili s "pogosto" (4) ali "vedno'"(5), to lahko pomeni, da ste deloholik – vsaj tako pravijo strokovnjaki na norveški univerzi v Bergnu. Glede na to, da zaradi pametnega mobilnika in interneta mnogi delajo vedno več tudi izven delovnega časa, odvisnost od dela postaja vedno pogostejša. Za tiste, ki se na primer izogibajo drugim obveznostim, da bi lahko dodatno delali, ali se počutijo krive, če ne ostanejo v službi do poznih ur, lahko sumimo, da so deloholiki.

Bergenska lestvica odvisnosti od dela

Norveški znanstveniki so pripravili lestvico, ki razlikuje tiste, ki radi delajo, od tistih, ki so razvili odvisnost, ki postane problem. Bergenska lestvica odvisnosti od dela raziskuje vrste vedenj, izraženih pri vseh vrstah odvisnosti, od odvisnikov od drog do alkoholikov, v tem primeru pa se nanaša na delo. Lestvica je prva te vrste v svetovnem merilu, je izjavila doktorica Cecilie Schou Andreassen z univerze v Bergenu. Nastala je kot rezultat obsežnih testiranj 12.000 delavcev iz 25 različnih gospodarskih sektorjev.

deloholik_a.jpg

Brisanje meje med službo in domom

Strokovnjaki iz Bergna verjamejo, da je odvisnost od dela vse bolj prisotna zaradi rušenja mej med službo in domom. Meja postaja vse bolj nejasna, saj moramo biti vedno več dosegljivi tudi po mobilnem telefonu in spletu, na koncu dneva pa je vse skupaj težko izključiti. Poleg tega globalizacija gospodarstva povečuje potrebo nekaterih podjetij, da so v stalnem kontaktu s svojimi sodelavci, ki živijo in delajo v različnih državah in časovnih pasovih. Vsi ti dejavniki vplivajo na vse večje število zaposlenih, ki preveč časa preživijo na delu, in so zato opredeljeni kot odvisniki.