Rušenje (pregradnih) sten je veliko težje, kot bi morda pričakovali. Veliko ljudi namreč misli, da je rušenje lažje od gradnje, a temu ni vedno tako. Včasih lahko steber ali stena, ki jo nameravate porušiti, podpirata strukturo cele hiše, ali pa je stena prepredena z nevarnimi električnimi žicami, ki vodijo v zgornje nadstropje. Preden kar koli uničite, bi zato morali pregledati celo območje in pravočasno upoštevati vse možne posledice rušenja, hkrati pa sestaviti podroben načrt o tem, kaj boste storili zatem.

nacrtovanje_prenove_in_rusenja.jpg

Skrbno načrtovanje

Ne morete kar podreti treh sten v kuhinji, ki jo želite združiti z dnevno sobo. Imeti morate točno izdelan načrt, kaj boste naredili z vsemi žicami, vodovodnimi cevmi, podpornimi stebri in ne nazadnje kabli, ki so vgrajeni v te stene. Če najprej porušite steno, nato pa ugotovite, da ni možno preusmeriti vodovodnega ali električnega sistema, si lahko povzročite še več stroškov in nepotrebnega dela, ogrožate pa tudi svojo varnost.

varnostna_oprema_za_prenovo.jpg

Varnostni ukrepi

Ker je kakršno koli rušenje znotraj objekta zelo nevarno in ima lahko za posledico resne telesne poškodbe, če ni izvedeno pravilno, vam svetujemo, da vedno nosite zaščitna oblačila. Na glavo si nadenite zaščitno čelado, ki bo zavarovala vašo glavo pred udarci, roke zaščitite s trpežnimi usnjenimi rokavicami, na noge pa nataknite usnjene ali podobne trpežne škornje, ki imajo po možnosti jekleno konico, saj le-ta varuje vaše prste pred poškodbami. Uporabite tudi zamaške za ušesa, ki ublažijo hrup, ki ste mu izpostavljeni med rušenjem.

Pomislite na vse nevarnosti, ki prežijo na vas in vaše pomagače. Če boste denimo odstranili veliko vijakov ali žebljev, poskrbite, da noben ne pristane na tleh, saj oster žebelj zlahka predre čevelj in pristane v vašem podplatu. Preden začnete z rušenjem, se prepričajte, da ste izključili ali zaprli ventile za vodo, plin in elektriko.