Če želite pričarati retro moderen bivalni prostor v domu v stilu sedemdesetih, si omislite spuščen prostor za posedanje oziroma druženje, ki je lahko del dnevne ali druge sobe oziroma zunanje terase. Takšna dizajnerska rešitev zahteva več prostora, saj je končna podoba čudna, če lahko zaradi utesnjenosti tam sedijo le tri ali štiri osebe.

Na sredino območja namestite kamin ali klubsko mizico

Osrednja točka prostora naj bo pogreznjeno območje za sedenje, ki je lahko urejeno okoli s stropa visečega kamina, prostostoječega kamina ali prostorne klubske mizice. Pomembno je, da se lahko brez omejitev gibljete okoli kamina oziroma mizice, saj je sedežno pohištvo običajno postavljeno  ob skrajnih robovih spuščenega prostora.

pogreznjen_prostor_za_sedenje_2.jpg

Okrogel ali pravokoten dizajn?

Spuščen prostor, ki je del večje sobe, je lahko okrogle ali kvadratne oblike. Zaokrožen spuščen prostor odlično spodbuja pogovor in interakcijo med sedečimi, izdelati pa ga je treba po meri glede na velikost in obliko sobe, kamor ga umeščate. Njegovo načrtovanje vključite že med arhitekturno zasnovo doma, saj zahteva posebej prilagojena tla. Poleg tega boste morali sedežno pohištvo dati izdelati po naročilu, ker povsem okrogle sedežne garniture, ki bi se podala v takšen prostor, ni lahko najti.

Kvadratno ali pravokotno oblikovano območje za posedanje je lažje opremiti. Vanj lahko ob stene postavite več krajših oblazinjenih klopi, ki jih oblazinite z okrasnimi blazinami. Tako se izognete izdelavi sedežnega pohištva po meri, ki vas lahko precej udari po žepu. Do sedišča pa dostopate po stopnicah: vgrajene stopnice so na primer lahko že del tal ali pa si omislite prenosne oziroma zložljive, ki jih dodate kasneje.

pogreznjen_prostor_za_sedenje_4.jpg

Dvignjen spuščeni prostor

Če si želite urediti spuščen prostor v sobi, ki je že zgrajena in nima možnosti poglobitve tal, pa se odločite za dvignjeno osnovo, postavljeno na talne obloge, ki je na sredini spuščena. Podlaga naj bo izdelana iz lesa in stabilna, po možnosti pa naj jo sestavlja več plasti (več podlag), ki so zložene ena nad drugo, tako da je na sredini prazen prostor, spuščen do talnih oblog in namenjen posedanju.

Posedanje na terasi

Še posebno privlačen učinek dosežete, če pogreznjeno območje umestite na teraso ali drugam v okolico doma. Če tak kotiček predvidite že med  gradnjo hiše, ga zlahka vključite v tla terase ali celo v bazen, tako da lahko sedite obkroženi z vodo.

pogreznjen_prostor_za_sedenje_11.jpg

Več fotografij navdihujočih pogreznjenih območij za posedanje pa si oglejte tukaj.