Najprej se odločite, kakšno zibelko oziroma otroško posteljico želite. Na voljo so namreč različni tipi posteljic: takšne z baldahinom, okrogle ali standardne kvadratne, prenosne in ne nazadnje modularne postelje, katerim lahko spreminjate namembnost. Poskrbite, da izbrana zibelka ustreza varnostnim standardom – presledek med prečkami ograje ne sme biti širši od pet do šest centimetrov, med okvirjem in vzmetnico pa ne bi smelo biti nič odvečnega prostora.

Stabilna in mehka posteljica

Izbrano otroško pohištvo naj bo varno in trpežno, po velikosti pa naj se brez težav poda v otroško sobo oziroma prostor, kamor ga nameravate umestiti. Poskrbite, da bo vaš dojenček spal na mehki in stabilni podlagi: vzmetnica naj se zato tesno prilega postelji, izberite pa tudi »zeleno« organsko posteljnino. Izberete lahko praktično katero koli poljubno barvo, stil ali temo posteljice, ki jo prilagodite podobi prostora.

change_table3.jpg

Najbolj razširjena je standardna otroška posteljica, pri kateri sta spuščeni obe ali daljša stranica ograje, da dojenčka lažje dvignete. Izberete lahko tudi spremenljivo posteljo, ki se lahko iz dojenčkovega ležišča preobrazi v posteljo za starejšega otroka, tako da jo lahko prilagodite starosti otroka. Poleg tega pa so na voljo še postelje z baldahinom in med drugim takšne, ki so krožno oblikovane. Izbrano pohištvo ne sme imeti ostrih robov, z njega pa se ne smeta luščiti barva ali lak.

Varna previjalna miza

Ključnega pomena je tudi izbor primerne previjalne mize, glede na to, da jo boste večkrat na dan potrebovali za previjanje dojenčka. Odločite se za mizo iz masivnega lesa in kovinskih podpornih elementov, da je bolj stabilna. Vgrajeno naj ima varovalno ograjo in po možnosti močne pasove, ki bodo preprečili, da bi se otrok med previjanjem skotalil oziroma padel na tla. Nekaterim previjalnim mizam je že priložena previjalna blazina, na katero za večje udobje položite otroka, zagotovi pa vam tudi čvrsto in zanesljivo podlago. Miza ne sme imeti izpostavljenih žebljev ali ostrih robov, ampak naj bodo robovi nežno zaobljeni, saj tako preprečite poškodbe zaradi udarcev.

change_table.jpg

Da vas ne bo bolel hrbet, naj bo miza primerne višine, tako da brez težav previjate, poberete in dvignete otroka. Še posebno praktično je, če si omislite večnamensko ali modularno previjalno mizo z vgrajenim prostorom za shranjevanje, na primer policami ali predali, na katere lahko pospravite plenice in druge pripomočke. Če je prostor za hrambo stvari že določen v neposredni bližini mize in ne potrebujete novega, lahko posežete po običajni leseni mizi. Sicer pa vse robčke, losjone, otroška oblačila in plenice hranite na dosegu roke zraven mize.