Bolje je, da se na situacije, ko si ne moremo pomagati z elektriko, že prej pripravite. Če poleg električne uporabljate tudi druge vrste razsvetljavo, povzročite manj toplogrednih plinov, zmanjšate račun za elektriko in prihranite nekaj energije.

Ročne svetilke

Najpreprostejša in najbolj znana oblika luči v sili je ročna svetilka. Večina takšnih svetilk deluje s pomočjo halogenskih žarnic in baterij. Ročne svetilke dajejo močno svetlobo, poleg tega pa so prenosne, tako da jih z lahkoto nosimo v žepu ali torbici. Poleg tega so tudi poceni, razen če gre za dražje blagovne znamke. Cena pa je odvisna tudi od velikosti. Lahko jih tudi namestimo na žico ali vrvico, da osvetljujejo prostor, ali pa jih namestimo na mizo.

_1605563.jpg

Obstajajo tudi druge vrste svetil, ki delujejo na baterije, od svetilk za kampiranje do takšnih, ki jih lahko uporabimo za dekoracijo klubske mizice. Če lahko, izberite takšne z baterijami, ki jih lahko ponovno napolnite, in polnilnikom na sončno energijo.

Plinski generator

Plinski generatorji delujejo na gorivo, na primer na bencin. Lahko jih uporabljamo tudi za poganjanje svetil in kompresorja hladilnika ali zamrzovalnika ali pa za zaganjanje vodne črpalke. Vložek v plinski generator je torej dobra izbira. Ker bencina ni priporočljivo dolgo hraniti, je priporočljivo, gorivo v avtomobilu ali kosilnici za trato občasno zamenjate s tistim v generatorju.

gas_powered_generators.jpg

Sveče

Sveče so med najučinkovitejšimi in najcenejšimi načini osvetljevanja. Na voljo so v vrsti različnih velikosti in oblik. Uporabljali so jih že naše babice in dedki, verjetno pa jih bodo tudi prihodnje generacije, saj nikoli ne zatajijo – tudi ko zmanjka elektrike, sveče še vedno gorijo, potrebujete le vžigalnik.

Oljne in kerozinske svetilke

Oljne svetilke so v velikih mestih postale priljubljene že v zgodnjem 19. stoletju, proti koncu tega stoletja pa so postale nepogrešljive tudi na podeželskih območjih. Še dandanes jih lahko dobimo po dostopni ceni v starinarnicah ali trgovinah s pohištvom.

V primerjavi s svečami oljne ali kerozinske svetilke ustvarjajo precej stabilnejšo svetlobo. Klasična svetilka z dvema skodelicama olja zadostuje za vso noč. Dva litra olja bosta torej dovolj za ves teden. Seveda pa morate paziti na varnost, zato otrok ne puščajte samih z njimi.

18057_solar_lanterns_cream_large.jpg

Solarne svetilke

Solarne svetilke so poceni alternativa za električno razsvetljavo. Čeprav so po navadi namenjene za zunanjo uporabo, jih lahko ob večerih uporabljate tudi v notranjih prostorih, zjutraj pa jih ponovno postavite ven, kjer se lahko polnijo s sončno svetlobo. Njihova svetloba po navadi ni močna in je enaka, kot če bi prižgali svečo ali dve. Med nevihtami jih raje umaknite na varno, lahko pa jih tudi zaščitite s prozorno plastično folijo.