V nadaljevanju vam predstavljamo izdelke nekaterih najvidnejših podjetij, ki jih odlikujeta inovativen dizajn in prijaznost do okolja. Čeprav »zeleno« oblikovanje morda ni vedno takoj vidno na prvi pogled, ga je moč zaznati v inovativnih materialih, trajnostno naravnanih tehnikah proizvodnje ali izjemni trpežnosti. Kljub temu, da nekateri proizvajalci ne posvečajo posebne pozornosti izboru materialov in tehnikam proizvodnje, pa na srečo druga podjetja upoštevajo tako skrb za okolje kot naš način življenja in ponujajo resnično zanimive projekte in ideje. V ospredju so trajnostni materiali – bodisi popolnoma naravni bodisi reciklirani – in pametni proizvodni procesi z malo vpliva na okolje.

Izdelki iz trajnostnih materialov

V podjetju Gufram so na primer uporabili mehak poliuretan, ki so ga svetlo pobarvali z nestrupenimi barvili, iz njega pa so ustvarili najbolj nenavadne kreacije. Zgledovali so se po klasičnih osvežilcih zraka in izdelali klubsko mizico v obliki dišeče smrečice, ki jo lahko uporabite tudi kot stol. Vodilni proizvajalec vinilnih tkanih talnih oblog Bolon pa je javnosti predstavil inovativen in trajnostni tekstil za prekrivanje sten in tal: zadnji projekt so zasnovali v sodelovanju s francoskim arhitektom Jeanom Nouvelom.

best_of_fiera_milano_2012_2.jpg

Tako imenovani Offset (Poravnava) je kreativen set miz, ki jih je oblikoval Tomàs Alonso za Maxdesign. Miza je strukturirana kot modularni mikro sistem, kjer lahko posamezne elemente kombinirate, da ustrezajo različnim potrebam. Miza in sistem polic iz kolekcije Zoom (Povečava) proizvajalca Mobimex sta preprosto in skrbno oblikovana iz naravnih materialov, kolekcijo pa sta kreirala Marion Klein in Jurg Conzett. Zelo zanimiva je tudi unikatna kolekcija tekstila Hemp (Konoplja) podjetja Kinnasand.

Reciklirani materiali

Oblikovalec Javier Mariscal je za špansko blagovno znamko Mobles114 oblikoval okolju prijazne stole, izdelane iz recikliranega polipropilena (sedišče) in lesene ali kovinske podlage (noge). Izdelek je možno stoodstotno reciklirati. Kolekcijo Dala Stephena Burksa pa so navdihnile jugovzhodne azijske skupnosti: vsak sedež je narejen iz inovativnih ekoloških vlaken reciklirane embalaže hrane in pijače, pomešane z recikliranim polietilenom.

best_of_fiera_milano_2012_3.jpg

V podjetju San Patrignano so ponovno uporabili les iz starih vinskih sodov in reciklirali stare zgoščenke, iz katerih so oblikovali atraktivne dekorativne elemente za dom in police. Predmete so si zamislili znani oblikovalci, ročno pa so jih izdelali v rehabilitacijskih centrih za pomoč odvisnikom od drog. Super-Elastica oblikovalcev Marca Zanusa in Giuseppeja Rabonija je naslonjač iz elastičnega ratana, ki uporabniku omogoča, da se oblika fotelja prilagodi obliki telesa in se po končanem sedenju vrne v prvotno obliko.

Kolekcija Atlantic, ki jo je zasnoval dizajner José A. Gandía-Blasco, je namesto iz lesa sestavljena iz v celoti recikliranega materiala iz mešanice naravnih in plastičnih vlaken, ki zagotavljajo trajnost izdelka. Specialist za stole Philippe Starck pa je šel še korak naprej in za beneško blagovno znamko Magis oblikoval stole iz mešanice konopljinih vlaken in recikliranega polipropilena, ki so stisnjeni v želeno obliko.

best_of_fiera_milano_2012_7.jpg

Inovativno oblikovanje

Italijansko podjetje Mattiazzi se ukvarja predvsem s trajnostnim oblikovanjem in uporabo lesa, zato so njihovi stoli, naslonjači in drugo (sedežno) pohištvo v celoti iz lesa, narejeni pa so s pomočjo okolju prijaznega postopka proizvodnje. Dizajner Hanspeter Steiger je pokazal trpežen zložljiv stol Torsio preprostega dizajna, ki je narejen iz le dveh kosov vezanega lesa, tako da ne zahteva nobenih kovinskih spojev.

Roberto Giacomucci je iz recikliranih plastičnih mas kreiral barvito kolekcijo stolov Zoe, ki jo je ustvaril s topljenjem odpadnih plastičnih materialov. Philippe Starck pa je za podjetje Emeco izdelal nekaj čisto novega: združil je očiščen polipropilen in zavržena lesena vlakna ter pričaral stol Broom (Metla), ki prihrani energijo, odpadke in izpuste ogljika v ozračje. Proizvajalec preprog G.I. Design pa v svoje izdelke vključuje stare kose zavrženih orientalskih preprog, iz katerih izdeluje osupljive in edinstvene zbirke tekstila.

Več fotografij omenjenih razstavljavcev, ki so se javnosti predstavili na sejmu v Milanu, pa si oglejte tukaj.