Dobre plati aluminijastih oken

Če gradite hišo ali želite zamenjati stara okna z novejšimi, ste skoraj zagotovo pomislili na aluminijasta okna. Zlahka jih je moč najti, saj jih zasledite celo med ponudbo na straneh z malimi oglasi; ker so na voljo v številnih velikostih, pa lažje izberete pravo velikost in obliko, ki jo potrebujete za svoj dom. Številni izdelovalci vam okna brez težav naredijo po meri in celo upognejo, če so stene in streha nenavadno oblikovane.

Tovrstna okna omogočajo boljšo zvočno izolacijo kot okna iz vinila oziroma PVC-ja, kar je pomembno za tiste, ki živijo v hrupnih predelih mesta in si želijo  malo več miru v bivalnih prostorih. Poleg tega so izjemno lahka in trpežna, kar pomeni, da običajno zdržijo dolgo časa; aluminij pa lahko tudi v celoti reciklirate. Vgradnja je hitra in enostavna.

vgradnja_oken.jpg

Pomanjkljivosti aluminijastih oken

Poznati morate tudi nekatere pomanjkljivosti vgradnje takšnih oken. Pogosto je na voljo le en stil aluminijastih oken in tako ni možnosti izbire med več dizajni, če  želite uskladiti okenske okvirje z dekoracijo in opremo prostora. Žal težko dobite tudi okna zanimivih barv, ker najpogosteje prihajajo v le nekaj osnovnih odtenkih.

Okna niso preveč energijsko učinkovita, saj ne zadržujejo dobro toplote! Zaradi tega so se nekateri naprednejši proizvajalci oken odločili, da težavo rešijo z vgradnjo dodatne toplotne izolacije ali s kombiniranjem aluminija z lesom. Obenem so takšna okna težavna zaradi kondenzacije in zato niso najbolj primerna za hladno podnebje. Zmrzal jih lahko poškoduje, dovzetna pa so tudi za rjavenje. Potrebujejo zunanje obloge (dodatni okvir) ali pokrov, kar  poveča stroške vgradnje, saj je to zahtevnejše gradbeno opravilo.

aluminijasta_okna.jpg

Razmeroma dobra izbira s pridržkom

V osnovi so okna iz aluminija razmeroma dobra izbira. Kljub temu morate upoštevati, ali ustrezajo vašemu stilu, podnebju, v katerem živite, in seveda vašemu domu. Če vas skrbijo energijske izgube zaradi pomanjkljive toplotne izolacije, se morda splača odločiti za okna, ki so le delno izdelana iz aluminija, delno pa iz lesa oziroma za takšna, ki imajo vgrajeno dodatno izolacijo.