Zasebne hiše v času predpripravljenih stanovanjskih enot velikokrat izgubijo svoj značaj. Mlada štiričlanska družina, ki se je obrnila na berlinski studio Pott Architects, je hotela zgraditi dom, ki bi odseval njihove življenjske navade, ki bi uravnotežil individualne želje z družinskimi in ki bi »rastel« skupaj z družinskimi potrebami. Tako imenovana Hiša W. naj bi delovala kot živ organizem, hkrati pa ponujala prostor za vse malenkosti, ki spadajo v vsakdanje življenje. V berlinskem okrožju Lichterfelde je zrasla prijazna hiša s prostorčki, v katerih se stanovalci počutijo mirni in zaščiteni.

haus_w_by_pott_architects4.jpg

Lasten dovoz za popolno zasebnost

Postavljena na vrtu nekdanje vile iz poznega 19. stoletja ima hiša lasten dovoz s ceste. Obiskovalce najprej pozdravijo velika okna na sprednji strani, kjer pozornost najprej pritegne velik kamin, ki gre v korak z zgodovinskim in elegantnim nadihom hiše. Območje vhoda je oblikovano tako, da se sklada s topografijo tal. Vhod, kjer je urejena prostorna sprejemnica z garderobo in servisnimi prostori, je urejen pod nivojem zemlje. Stopnice vodijo neposredno v osrčje hiše, kjer sta v  nadstropju urejeni kuhinja in jedilnica. Stopnice višje so dnevna soba in zasebni prostori staršev, zgornjo etažo pa zavzemata spalnici za otroka, galerija pred njima pa služi kot igralnica.

haus_w_by_pott_architects6.jpg

Prestavljivi notranji zidovi

Prostor v hiši ločujejo samo zidovi in stropni elementi. Postavitev sob ob dveh vporednih dostopnih hodnikih, ki potekata od študijske sobe do terase, ustvarja vtis odprtosti, po potrebi pa ju je mogoče zapreti z drsnimi vrati. Po drugi strani pa vdolžna višina hiše zaznamuje zasebne in skupne prostore ter ponuja bodisi zasebnost bodisi druženje. Kamin je središče teh prostorov in je viden z obeh strani. Police in omarice so umeščene po vsej dolžini obeh nadstropij na severni in južni strani hiše, zaradi česar družina ne potrebuje veliko drugega pohištva in ima več bivalnega prostora. Vse notranje zidove je mogoče prestaviti, da bi bilo moč zadostiti novim bivalnim potrebam stanovalcev. Temu ustreza tudi prilagodljiv notranji dizajn domovanja.

haus_w_04_800x1167.jpg

Baker in steklo

Zunanji videz hiše narekuje njen osrednji prostor, podoben dvorani, zaradi katerega je zgornje nadstropje vodoravno zamaknjeno, prostori pa se odpirajo navzven. Privilegirana lokacija z naravnim okoljem je botrovala izbiri trajnostnih materialov z naravno patino za ovoj stavbe. Zaradi enotnega videza so se odločili za baker, ki prekriva tako streho kot fasado, in ki se bo z leti barvno povsem zlil z naravnimi barvami vrta. Baker in steklo se kontrastno združita v prepoznavno ovalno obliko objekta. Hiša je energijsko učinkovita ter izkorišča sončno energijo, lega in velikost oken pa je prilagojena poti sonca ter omogoča preprosto prezračevanje in osvetlitev vseh prostorov.

Hiša W. je bila načrtovana tako, da popolnoma ustreza potrebam in željam lastnikov, vse do najmanjše podrobnosti. Berlinska družina, ki v njej prebiva od leta 2005, je življenje v njej opisala kot - počitnice.