Prednosti laminata

Laminat je talna obloga v obliki desk. Narejena je iz plasti materiala, stisnjenega skupaj, s čimer je pridobil več vzdržljivosti. Dekorativna plast pod vrhnjim slojem daje podu videz lesa. Čisto na vrhu je še prozorna zaščitna plast, ki ščiti pod pred poškodbami, hkrati pa omogoča, da se čez njo vidi dekorativna plast.

Talna obloga iz laminata je vzdržljiva, enostavna za montažo, odporna na madeže in praske, uporabimo pa jo lahko kjer koli v bivalnih prostorih. Poleg tega je njeno vzdrževanje izredno enostavno – ni je treba voskati, obnavljati vrhnjega sloja ali zapolnjevati rež, ki se sčasoma pojavijo v lesenih podih.

perspective4_homage_oak_natural_oiled_hb.jpg

Vzdržljivost, ugodna cena in enostavno polaganje

Laminatne obloge se tako dobro prodajajo predvsem zaradi vzdržljivosti. Če imate otroke ali domače ljubljenčke, je laminat vsekakor prava izbira. Za razliko od lesenih talnih oblog, ki se lahko opraskajo in poškodujejo zaradi igrač ali grobe igre, je laminat kljub temu videti kot nov.

Velika prednost uporabe laminata je tudi enostavno polaganje. Pod iz laminata lahko namestimo čez druge talne obloge, kot so beton, les, ploščice ali linolej. Večina proizvajalcev ponuja laminat, ki pri polaganju ne potrebuje lepljenja, posamezne plošče le sestavimo skupaj. Takšen pod zložimo zelo hitro. Oblogo iz laminata polagamo s ''plavajočo'' metodo, pri kateri plošče niso pribite ali nalepljena na tla, temveč so pritrjene ena na drugo. Pod iz laminata lahko namestimo v bolj ali manj vsak prostor v domu in tako ustvarimo enoten videz tal po vsej hiši.

8mm_laminate_floor.jpg

Cene laminatnih talnih oblog so odvisne od dizajna, vrhnjega sloja, garancijske dobe… Ni nujno, da izbirate le med znanimi znamkami, tudi manj znani proizvajalci ponujajo laminat dobre kvalitete. Vzemite si čas in prebrskajte trgovine z opremo za dom. Pogovorite se s prodajalci in preverite, kakšno garancijo lahko dobite za laminat. Priporočljivo je, da izberete takšnega, ki ima vsaj petnajst let garancijske dobe.

Za vzdrževanje laminata je dovolj, če ga občasno pometete ali posesate. Priporočljivo ga je pomivati z vlažno krpo in tako bo še dolgo videti kot nov.