Smeti spremenite v kompost

Kompost je poln bogatih hranilnih snovi, zaradi česar je odličen nadomestek gnojila in dodatek zemlji. Kot verjetno že veste, dodajanje komposta na vaš vrt in v krajino omogoči boljšo rast rastlin. Poleg tega pa boste prihranili draga gnojila, če kompostni kup pripravite sami. Na kup zmečite odpadke, ki bi sicer pristali v smeteh, na primer pokošeno travo, odpadle liste in cvetove, časopisni papir ter ne nazadnje kuhinjske odpadke, kot so kavne usedline, jajčne lupine, rabljene čajne vrečke in olupki sadja oziroma zelenjave.

Reciklirajte odpadke z vrta in jih uporabite kot mulčenje

Mulčenje služi različnim namenom in je pomemben sestavni del vsakega vrta. Obstaja več materialov, ki jih lahko recikliramo v mulčenje: pokošena trava, razrezane stare pnevmatike, odpadlo lubje, pesek, listje in slama so le najpogostejši. Pazite, da plast mulčenja občasno zamenjate z novo, saj tako preprečite razvoj plesni, gliv in rastlinskih bolezni.

mulc.jpg

Ponovno uporabljena plastika

Čeprav se morda izogibate uporabi plastičnih materialov, pa se jim včasih nikakor ne moremo izogniti. Zato jih reciklirajte in uporabite v okolici svojega doma. Jogurtovi tetrapaki so denimo odlični za gojenje mladih sadik, stare plastične zavese za prho pa lahko ponovno uporabite kot zaščito za občutljivejše rastline. Plastične vrečke zvijte v majhne kroglice in jih na vrtu uporabite kot polnilo cvetličnih korit in drugih posod.

Reciklirano pohištvo

Preden se podate v nakup novega vrtnega pohištva ali preden zavržete dotrajane kose pohištva, razmislite o tem, kako bi vam lahko stara notranja oprema služila pri urejanju vrta. Staro kopalno kad na primer napolnite z zemljo in vanjo zasadite čudovite cvetlice. Star umivalnik pa bi lahko uporabili kot fontano, kamor hodijo pit ptice. Dotrajan boben pralnega ali sušilnega stroja izkoristite kot posodo za rastline.

kopalna_kad_z_rozami.jpg

Drugi predmeti

Vezalke in hlačne nogavice uporabite za pritrditev rastlin ob stabilnejšo oporo. Palčke za čiščenje ušes izkoristite za kopanje sadilnih jamic, v katere posadite semena. Kartonske cevke, na katerih je bil navit toaletni papir, in škatle za jajca pa so primerne za zasaditev in vzklitje semen. Večje staro vedro ali sod ponovno uporabite, saj je kot nalašč za lovljenje deževnice.