Če želite svoje najmlajše zavarovati na njihovem vsakem koraku in narediti dom povsem varen za igrive radovedneže, naj vam zaupamo, da to ni mogoče. Popolne varnosti namreč ne boste nikoli dosegli, saj so nesreče za otroke običajne. Praske in odrgnine na kolenih in komolcih so nekaj povsem običajnega, zato realni starši vedo, da so normalen del otrokovega razvoja.

Poškodbe so del odraščanja in učenja

Ker po navadi poškodovan malček z jokom glasno opozori, da ga poškodba boli, veliko staršev vidi to izkušnjo kot nekaj negativnega. Vendar pa so manjše nesreče vedno del odraščanja, ob katerih otroci pridobijo dragocene izkušnje iz prve roke. Tudi če sprejmete vse ukrepe in kupite najsodobnejša zaščitna sredstva za izboljšanje varnosti otrok v domu in njegovi okolici, tveganje še vedno obstaja. Tako je bistvenega pomena predvsem za majhne otroke starševski nadzor.

zavarovati_dom_pred_otroci_2h.jpg

Če želite kar najbolj izboljšati varnost svojih najmlajših, jim najprej omejite dostop do prostorov z bolj nevarnimi predmeti, omejite pa tudi materiale, ki jih uporabljajo, in dejavnosti, v katerih uživajo. Vse prilagodite starosti otroka – medtem ko se igra, lahko starši najlažje izveste, kaj je smiselno storiti za izboljšanje varnosti. Sčasoma, ko otroci pridobijo različne spretnosti, boste lahko te meje spreminjali. Poleg tega malčki od staršev potrebujejo tudi doslednost in ne nekoga, ki bo en dan nekaj prepovedal, naslednji dan pa dovolil, in tako povzročil zmedo v otrokovi glavi. Čez čas, ko vaši potomci odraščajo, se z njimi pogovorite in jim razložite, zakaj ste jim določili te meje.

zavarovati_dom_pred_otroci.jpg

Tveganje za poškodbe vedno obstaja

Nesreče so pogosto posledica različnih dejavnikov, ki niso vedno pod nadzorom staršev. Vsi smo dnevno izpostavljeni nevarnim tveganjem, sčasoma pa postanemo pravi strokovnjaki za sklepanje drobnih odločitev, kot so varno prečkanje ceste, varna uporaba orodja v kuhinji in ravnanje s smrtno nevarnimi snovmi. Tako se morajo tudi vaši najmlajši izuriti in naučiti, kako svet deluje. Seveda lahko sprejmete preventivne varnostne ukrepe in malčke nadzorujete in poučujete, vendar pa vas bo še kaka nesreča še vedno presenetila.