Ko se je nadebudna bodoča znanstvenica doma igrala z enim od kompletov molekulskih modelov, iz katerih so pri šolskem predmetu o znanosti sestavljali različne obstoječe molekule, zagotovo ni mislila, da bo odkrila nove uporabne molekule, ki bi jih dejansko lahko izkoristili v vsakdanjem življenju. Pa vendar je v okviru domače naloge presenečenemu učitelju petega razreda osnovne šole predstavila tetranitratoxycarbon, iz katerega bi bilo mogoče narediti celo eksploziv.

10_letnica_odkrila_novo_molekulo_2.jpg

Naključna razvrstitev atomov v že znani molekuli

Clara L. Lazen iz mesta Kansas v ameriški zvezni državi Missouri se je doma igrala z kompletom molekulskih modelov. Ko je po naključju prerazvrstila atome, uporabljene v nitroglicerinu, je odkrila novo molekulo tetranitratoxycarbon, sestavljeno iz kisika, dušika in ogljika. Izdelek je odnesla v šolo, kjer je njen učitelj Kenneth Boehr ugotovil, da bi novost lahko uporabljali za shranjevanje energije in tudi v druge namene.

10_letnica_odkrila_novo_molekulo.jpg

Sintetične molekule v naravi ne najdemo

Namesto da bi požel zasluge za izum nove molekule, je učitelj Boehr poslal njen posnetek v analizo Robertu Zoellnerju, kemiku z državne univerze Humboldt. Ta je delo mlade izumiteljice uradno priznal kot izvedljivo molekulo, ki bi jo dejansko lahko izdelali in uporabili. Napisal in objavil je tudi raziskovalno nalogo o molekuli, kot soavtorja odkritja pa sta navedena tako učenka kot njen učitelj. Izumljene molekule ni moč najti v naravi, ker je v celoti umetna, zato jo bodo morali izdelati v laboratoriju.