Koncept kuhinje sledi sodobnim trendom oblikovanja, upošteva ergonomijo, hkrati pa vsebuje številne inovativne rešitve, ki spodbujajo in podpirajo ekološki življenjski slog. V celoti naravno obdelan les breze, iz katerega so narejeni zaobljeni kuhinjski elementi, ter pomivalno korito, za katerega so osvojili povsem nov postopek obdelave lepljenja in ukrivljanja, dopolnjuje umirjena zelena barva delovnih površin iz stekla, v katero je integrirano tudi indukcijsko kuhališče.

Z mislijo na prihodnost

Kuhinja ponuja veliko prostora za shranjevanje, ekološki otok s posebej prilagojenim prostorom za ločevanje odpadkov, sistemom za zbiranje in filtriranje vode, predvidena pa je tudi vitrina za vedno sveže začimbe. Oblikovanje je kompaktno, minimalistično s prefinjenimi detajli, prevladujejo naravni toni.

»Eko kuhinja je izdelana iz naravnih in obnovljivih materialov – kar 95 odstotkov vseh komponent je primernih za reciklažo, ima lesena vodila, površinsko pa je obdelana z visokokakovostnimi in do zdravja prijaznimi olji in voski,« razlaga Hana Sevšek, industrijska oblikovalka v Gorenju Notranji opremi, kjer so zasnovali Eko kuhinjo, razvita pa je bila po študijskem modelu »Okolju in zdravju prijazna linija pohištva«.

1_eko_kuhinja_gorenje.jpg

Zdravju prijazna obdelava

Sestavni deli pohištva so lahko izdelani iz masivnega lesa ali lesne tvorine – brez formaldehidov ali z nizko vsebnostjo formaldehidov, ter stekla in kovine. Vsi elementi so oblikovani in konstruirani tako, da bodo po koncu dobe uporabnosti enostavno razstavljivi in primerni za recikliranje oziroma za predelavo in ponovno uporabo.

Sestavljanje pohištva

Pri sestavljanju pohištva za lepljenje in spajanje sestavnih delov in elementov so uporabljena le lepila na vodni osnovi, brez formaldehidov. Elementi za spajanje in pritrjevanje so iz materialov, ki jih je možno reciklirati. Pohištvo je sestavljeno tako, da ga bo je možno enostavno razstaviti.

Eko kuhinja Gorenja Notranje opreme je za zdaj zgolj koncept. Ker pa tudi za kuhinje danes velja, da nista več dovolj zgolj funkcionalnost in estetska privlačnost, ampak vse bolj šteje tudi zelena komponenta, lahko kmalu pričakujemo, da bo koncept Eko kuhinje našel pot tudi do pravih uporabnikov. Zeleno postaja vse bolj univerzalen koncept, ki mu sledijo mnogi posamezniki in na drugi strani tudi proizvajalci z okolju prijaznimi izdelki, tako iz vidika proizvodnje kot tudi uporabe.