Konstrukcija

Preverite trdnost konstrukcije. Ta je pri hiši starejšega datuma pogosto okrnjena iz več razlogov. Poleg tega, da čas naredi svoje, so tu še razni posegi, ki so jih njeni stanovalci naredili, da bi jo posodobili (inštalacije električnih in grelnih naprav pogosto posežejo v temelje). Preden se odločite za prenovo, se prepričajte, če to lahko varno storite ali morate za to okrepiti konstrukcijo hiše. Pokličite strokovnjaka.

Temelji

Ne morete postaviti sobe velikosti 10 krat 10 metrov nad 5 krat 5 metrov veliko nosilno podlago. Če želite hišo povečati, morate le-to okrepiti ali temelje zgraditi na novo, tako da bodo zdržali dodatno težo. Če so temelji krhki, razpokani ali kako drugače poškodovani, se o prenovi posvetujte s strokovnjakom. Vsi problemi konstrukcijske narave morajo biti odpravljeni, preden se lotite kakršnega koli prenovitvenega dela.

090810f.jpg

Plesen in drugi strupi

Plesen, azbest in barve iz svinca so za renovatorja prava nočna mora. Plesen vpliva na kvaliteto zraka in s tem na zdravje prebivalcev hiše. Krivec zanjo so lahko voda v kleti, zamakanje strehe, uhajanje vode iz vodovodne napeljave ali neustrezno prezračevanje kopalnice. Ni je tako zelo enostavno odpraviti, saj lahko plesen potuje skozi stene v izolacijo in temelje, tako da zamenjava poškodovanih delov pogosto ni dovolj. Azbest in svinec sta prav tako zelo strupena in če ju imate v vašem domu, na pomoč obvezno pokličite strokovnjaka.

Voda

Če so temelji leseni in so pogosto v stiku z vodo, je mogoče, da so poškodovani - bodisi zaradi plesni bodisi zaradi insektov. Če imate probleme z vodo v kleti, jih pred prenovo ali gradnjo nove hiše odpravite. Mogoče je, da boste morali okoli temeljev hiše zgraditi drenažni sistem.

fire_damage_2.jpg

Požar

Čeprav se morda sliši neverjetno, je prenova hiše, ki jo zajame požar, pogosto povsem možna in niti ne zelo draga, če je so le njeni temelji ostali trdni. V vsakem primeru se o tem pogovorite s strokovnjakom.

Stroškovna učinkovitost

Preden se podate v obnovo, dobro pretehtajte stroške. Najpogostejša napaka, ki jo naredi veliko lastnikov hiš, je, da se lotijo zgolj kozmetičnih popravkov, za katere potrošijo kupe denarja. Če se že lotite prenove, se je lotite tako, da boste dosegli tisto, kar ste si vedno želeli – svojo sanjsko hišo.