Kuhinje: visoki lesk ni več v trendu!

Kuhinja, najkompleksnejši prostor za opremljanje doma, je doživela dramatične spremembe. V ospredje prihajajo dinamične oblike kuhinj, ki nadomeščajo statične in nevpadljive kuhinjske prostore. Vizualno prevladujejo naravni materiali ter igra oblike in materiala. Zelo izrazit je na primer postal kuhinjski otok, ob katerem ne smejo manjkati trendovski barski stoli – tako namreč pridobimo prostor za obedovanje oziroma jedilnico sredi kuhinje. Visokega sijaja je vedno manj, saj prevladuje bolj matiran kovinski videz.

Viseči elementi v kuhinji ne visijo več v čisti ravni liniji, ampak lahko opazimo igro med višino, zaprtostjo in odprtostjo izdelkov, v katerih se mešajo naravni materiali (les in kamen) s kovino, lakiranimi MDF-ploščami in steklom. Kuhinjski okrasni predmeti so raznovrstnih oblik in barv: svetila nad kuhinjskim otokom so večinoma (pre)velikih dimenzij, LED-razsvetljava pa je integrirana tudi v delovne plošče, predale in tla. Kuhinjski pulti so pogosto izdelani iz naravnega ali umetnega kamna (videti je kot cement), krasijo pa jih podrobnosti iz lesa. Zelo domiselnih oblik so tudi kuhinjske nape.

sejem_v_milanu_2012_c.jpg

Trendi gospodinjskih aparatov

Najnovejši trendi v opremljanju kuhinj narekujejo ekološke, ekonomične, večnamenske in uporabniku prijazne kuhinjske aparate. Novi modeli naprav porabijo tudi do 30 odstotkov manj energije, komunicirajo s pametnim telefonom in (tabličnim) računalnikom, imajo interaktiven zaslon in omogočajo upravljanje s pomočjo govornih ukazov. Pečice omogočajo kuhanje na več nivojih brez mešanja vonjav  jedi. Zaradi ohranjanja hranilnih vrednosti hrane je vse priljubljenejše kuhanje na paro, zato vedno več proizvajalcev razvija tudi parne pečice.

Plošče za kuhanje so po večini dizajnirane tako, da upoštevajo ergonomijo. Kuhinjske nape imajo različne sisteme nevtraliziranja nečistoč, kot so bakterije, virusi, pršice, cvetni prah in podobno. Hladilniki z  možnostjo hitrega zamrzovanja živil ohranjajo kakovost hrane, tako da je le-ta v enakem stanju kot pred zamrzovanjem. Vsi ti inovativni ukazi so začinjeni z vrhunskim dizajnom, ki je še posebno izrazit pri kuhinjskih napah.

sejem_v_milanu_2012_b.jpg

Kopalnice: kamen je vedno bolj navzoč

Tudi kopalnice vedno bolj postajajo prostor za sprostitev in užitek, ne le za higienske potrebe. V kopalnicah je moč opaziti več kamna in drugih (naravnih) materialov, ki pričarajo občutek večje povezanosti z naravo. Novost so pretanjeni detajli, ki dajejo občutek razkošja. Pri oblikovanju kopalniškega pohištva in opreme je zaznati vračanje v preteklost, saj imajo izdelki retro prizvok.

V trendu so samostoječe kopalne kadi z ovalnimi robovi in vizualno mehkimi linijami, podobno pa velja še za umivalnike, straniščne školjke in bideje. Pipe, prhe in druge armature vse bolj postajajo umetniško okrašene, nove kabine za prhanje pa so okrašene z dekorativnimi podrobnostmi ali LED-razsvetljavo, čeprav so še vedno največkrat izdelane iz prozornega stekla in plastičnih mas. Ogledala in drugi kopalniški pripomočki so zasnovani domiselno in atraktivno, med stili pa prevladujejo retro navdih, minimalizem, obogaten z bogatimi podrobnostmi, in vse vmes. Del kopalniške opreme postajata tudi turška in finska savna.

sejem_v_milanu_2012_g.jpg

Dnevna soba: moderne so živahne barve

Dnevna soba kot prostor za počivanje in druženje postaja vedno bolj povezana s kuhinjo – po stilu, barvah in oblikovanju. Sedežne garniture so zelo velike in ergonomične, narejene pa so iz tkanin ali usnja. Osnova sedežnega pohištva je diskretna, okrasne blazine pa so ovite v kariraste vzorce, cvetlične, progaste in ne nazadnje pikčaste motive ter živahne barve. Obvezen element dnevnega prostora je fotelj, med barvami pa prevladujejo siva, rjava, bež in bela ter modri, oranžni, rožnati, rdeči, rumeni, zlati in rumenozeleni odtenki.

Podrobnosti na pohištvu in drugi opremi so obarvane svetlo, tako okrašeno pohištvo pa se najbolje obnese v dnevni sobi. Komode za televizor so dinamične in kompozicijsko zapletene: izdelane so iz temnega ali svetlega lesa, okrašene pa s kovinskimi, steklenimi ali drugimi detajli. Prevladuje igra polnega in praznega prostora, ki pričara bolj razgibano sobo; sodobne klubske mizice pa so pogosto iz kamna ali stekla ter pravokotnih, ovalnih in večkotnih oblik. Razsvetljava je prav tako dinamična; svetila najdemo tako v omarah kot prostostoječa na tleh.

sejem_v_milanu_2012_i.jpg

Spalnice in otroške sobe

Razigranost in dinamičnost se najbolje izražata v spalnicah in otroških sobah, še posebno pri vzglavju postelje, ki predstavlja središčno točko prostora. Garderobne in navadne omare so čistih oblik in z nekaj detajli, del spalnice pa postaja tudi toaletna mizica. Živahne barve so tu bolj umirjene, okrasne blazine pa so raznoraznih odtenkov in oblik. Otroške sobe so pisane in nenavadno kreativno zasnovane, pohištvo pa je pogosto povezano v kompozicijsko celoto. Vse skupaj dodatno popestrijo police neobičajnih oblik in kombinacije treh ali več barv, med katerimi izstopajo rumena, modra, zelena in rožnata.

Več utrinkov s sejemskega dogajanja v Milanu pa si oglejte v naši fotogaleriji.