Preberite si, s kakšnimi izboljšavami povečate vrednost svojega doma. Preden začnete z deli, določite glavne cilje, ki jih želite s prenovo doseči, ter premislite, kakšne so vaše finančne zmožnosti in koliko bo vse skupaj stalo, saj so nekatere izboljšave precej drage.

Prenova kuhinje

Kuhinja je eden najpomembnejših prostorov v hiši. Mogoče želite preurediti staro kuhinjo, da bo ustrezala modernemu načinu življenja, ali pa vaša kuhinja preprosto potrebuje nekaj popravil. V vsakem primeru pa je prenova kuhinje po navadi precej draga, zato se pred začetkom del dobro pripravite. Pazite, da ne boste po nepotrebnem prenavljali delov, ki so še dobri in služijo svojemu namenu.

loft_revival_dining_kitchen.jpg

Prenova kopalnice

Nekatere kopalnice so precej majhne in utesnjene. Preureditev kopalnice lahko izboljša videz cele hiše. Če nameravate svojo nepremičnino prodati, bodo potencialni kupci verjetno najprej pregledali kopalnico in spalnico. S prostorno in zračno kopalnico lahko tako pri prodaji pridobite kar nekaj denarja. Če je v hiši le ena kopalnica, se vam mogoče splača razmisliti o dodatni. Kratkoročno vas bo to sicer kar nekaj stalo, dolgoročno pa se vam lahko vložek povrne pri prodaji.

Menjava oken in vrat

Okna, ki se ne zapirajo ali odpirajo, kot bi se morala, je najbolje zamenjati z novimi, kar velja tudi za škripajoča vrata. Dobro je, če se menjave oken in vrat pri prenavljanju doma lotite prednostno.

attic_bedroom_ideas3140.jpg

Dodatne sobe

Je mogoče v vaši hiši kak prostor, ki ni dokončan, na primer v kleti ali na podstrešju? Če te prostore opremite, boste precej izboljšali videz svojega doma. Če potrebujete več prostora, bo verjetno ceneje, če preoblikujete dom, ki ga že imate, kot pa da se odločite za nakup nove hiše. V kleti ali podstrešju lahko na primer uredite dodatno spalnico, dnevno sobo ali sobo za študij. Premislite tudi o razširitvi terase, saj ta pomembno vpliva na zunanjo podobo hiše.

Energijska učinkovitost

Energijsko učinkovitost lahko izboljšate z namestitvijo solarnih grelnikov, spremembo izolacije in napeljave… S takšnimi izboljšavami boste porabili manj elektrike in tako dolgoročno prihranili pri stroških. Če delate doma, lahko na primer preuredite električno napeljavo v vaši domači pisarni, da bo prilagojena za vse naprave oziroma pripomočke, ki jih potrebujete.

loft_revival_office.jpg

Pleskanje

To je najpomembnejši del prenove doma. Ne glede na to, kakšne spremembe ste uvedli, za piko na i potrebujete še svež sloj barve. Že samo pleskanje brez drugih dodatnih izboljšav bo pripomoglo k bolj svežemu videzu celega doma.