Enostaven za čiščenje in vzdrževanje

Linolej je zelo enostaven za čiščenje in vzdrževanje, saj je vodoodporen, zato se še posebno dobro poda v kopalnice in kuhinje, kjer so tla pogosto v stiku z vodo in vlago. Primeren je tudi za otroške sobe, spalnice, dnevne sobe, pisarne, pralnice in podobne prostore. Obenem so takšne talne obloge odporne na umazanijo, praske in odrgnine. Če so talne obloge iz linoleja ob vgradnji premazane s posebnim zaščitnim nanosom, pa je to še dodatna prednost.

talne_obloge_iz_linoleja_2.jpg

Zaradi kombinacije različnih uporabljenih materialov je linolej trpežen, zanesljiv in izredno vzdržljiv material, ki je boljša možnost kot vinilne talne obloge. Linolej je tudi cenejši in stroškovno učinkovitejši od PVC-talnih oblog, saj ga je lažje vzdrževati. V primerjavi z drugimi talnimi oblogami je tudi na pogled  privlačna izbira, ponuja pa tudi udoben občutek, ko po njem hodite, saj ostane na mestu. Nekatera tla lahko na primer med hojo škripajo ali se premikajo – linolej pa dejansko zmanjšuje hrup in vam pričara vzdušje brez motečih šumov.

Občutljiv na poškodbe

Seveda pa ima linolej poleg prednosti tudi kar nekaj pomanjkljivosti, ki jih morate upoštevati pred nakupom in vgradnjo. Za razliko od vgradnje drugih vrst talnih oblog je lahko polaganje linoleja precej zahtevno opravilo. Ker je material tanek in neprilagodljiv, zahteva veliko dela in natančnosti, zato boste verjetno morali poklicati strokovnjaka. Poleg tega se lahko poškoduje, če nanj po nesreči pade velik ali oster predmet.

talne_obloge_iz_linoleja_3.jpg

Kljub vzdržljivosti se linolej zlahka hitro uniči, če na nogah pohištva niso pritrjene zaščitne gumijaste podloge. Če talne obloge iz linoleja premažete s sijočim premazom, postanejo neverjetno spolzke in nevarne za padce. Ker so tovrstne obloge zelo hitro vnetljive, jih ob manjši nepazljivosti zlahka zajame tudi požar.