Naraven in varen odganjalec polžev

Raziskovalci z ameriškega ministrstva za kmetijstvo so po naključju odkrili, da kavna usedlina ubije polže, mravlje in odganja druge škodljivce, če jo poškropite okoli rastline in po njej. Čeprav usedlina vsebuje majhne količine kofeina, je mešanice usedline in vode odlično sredstvo za odganjanje neželenih vrtnih škodljivcev.

kavna_usedlin_na_vrtu.jpg

Dodatek zemlji

Kavna usedlina, ki jo poškropite po zemlji okoli rastlin, služi kot gnojilo, polno dušika, ki pospešuje bujno zeleno rast. Obenem pa nahrani deževnike oziroma črve, ki mešajo, rahljajo in prezračujejo tla. Usedlina kave pa je primerna tudi za izdelavo komposta, zato jo dodajte še na kompostni kup. Kompost ogreje, ga dopolni s hranilnimi snovmi in ubije plevel, ki raste na njem.

Kako uporabljamo usedlino na vrtu?

Reciklirano kavno usedlino poškropite okoli in okoli baze rastlin, ki jih pogosto napadejo polži, na primer okoli tulipanov, funkij, zelene solate, sladkega graha in jagod. Zmešate lahko tudi usedlino in zdrobljeno jajčno lupino, saj tako dobite še učinkovitejše sredstvo proti polžem, ki se čezenj ne bodo mogli splaziti.

kavna_usedlin_na_vrtu_2.jpg

Pripravite mešanico za zalivanje: kavno usedlino razredčite v loncu z vodo in mešanico dodajte rastlinam. Zmes je bolj kisla in vsebuje višje koncentracije dušika in kofeina, zaradi česar je primerna za zalivanje hortenzij, azalej in drugih rastlin, ki za uspešno rast potrebujejo bolj kislo zemljo.