Predstavljamo vam nekaj učinkovitih načinov, kako zavarujete zunaj shranjeno vrtnarsko orodje, naprave, pohištvo, okrasne in druge vrednejše elemente, ki jih nepridipravi v poletni sezoni še posebno radi izmaknejo.

Vrtna lopa in garaža

Po možnosti vse vrtno orodje in vrednejše naprave shranite v dobro zgrajeni vrtni lopi s kakovostnimi vrati, na katerih je nameščena varnostna ključavnica. Če prostora za lopo nimate, lahko izkoristite prazen prostor v garaži. V vsakem primeru se postavite v vlogo vlomilca in ugotovite, kako težko ali lahko bo tat vstopil na vašo posest in koliko truda bo potreboval za vdor v lopo oziroma garažo. Na vsa okna in vrata lope in garaže namestite ključavnice, ki jih redno zaklepajte.

vlomilec_pred_vrati.jpg

Ograje, grmovje in varnostna razsvetljava

Ograje in grmičevje so lahko uporabna ovira, za katero se tatovi skrijejo in opazujejo vaš dom. Zato primerno obrežite večja grmovja in drevesa, v okolico hiše pa namestite tudi več svetil na senzorsko delovanje. Več o tem si preberite tukaj.

Označevanje opreme

Vlomilci raje ukradejo predmete, ki se jih bodo lahko hitro znebili. Zato je vrtno orodje priljubljena tarča, saj ga zlahka preprodajo naprej. Da bi jim vsaj malo otežili to delo, vzemite nevidno pisalo, ki je vidno le pod UV-lučjo, in z njim označite vsak vrednejši kos opreme. Če menite, da to ne bo zadostovalo, na vsak kos orodja pritrdite nalepko z vašim imenom ali pa ime izrezljajte na lesene ročaje. Vrtne kipce in fontane fotografirajte, da boste lahko sprožili lokalno iskalno akcijo, če vam jih bodo ukradli.

varnost_v_okolici_doma.jpg

Ko vam zmanjka prostora za shranjevanje

Če ste porabili ves razpoložljivi prostor za shranjevanje v garaži ali lopi, lahko preostale vrtne pripomočke pritrdite na nepremično pritrjen objekt. Če gre za vodno fontano, vrtni kip ali nepremičen kos vrtnega pohištva, lahko elemente celo postavite na podlago iz sveže vlitega betona.

Previdno z lestvijo

Lestev ni le nevarna za padce, če se po njej vzpenjate, ampak lahko služi tudi kot pripomoček tatovom za lažji dostop do vaše hiše (na primer do odprtega okna v drugem nadstropju). Zaradi tega je nikoli ne shranjujte nezavarovane zunaj lope ali garaže, temveč jo s ključavnico priklenite na trdno podlago.

Medsosedsko sodelovanje

Kadar se odpravljate na krajše poslovno potovanje ali daljši odmor, o svoji nameri obvestite najbližje sosede, ki jim sporočite tudi, koliko časa vas ne bo in kdaj se vrnete. Tako bodo lahko v času vaše odsotnosti namesto vas popazili na vaše domovanje.