Pod gospodinjske aparate položite klobučevino. Tako jih boste zaščitili, pa še lažje jih boste prestavljali z enega mesta na drugega.

Mešalnik

Posodo in pokrov mešalnika potopite v toplo milnico, nato pa ju dobro operite in osušite ali pa ju položite na zgornjo polico pomivalnega stroja. Trdovratne madeže poskusite odstraniti z mešanico polovice skodelice vode in tretjino skodelice sode bikarbone. Zlijte jo v posodo mešalnika in mešalnik za kratek čas vključite. Z vlažno krpo obrišite motorček mešalnika, rezalnike, tesnilo in zaklep – teh delov nikar ne potapljajte v vodo oziroma jih ne dajajte v pomivalni stroj.

Kavomat

master_cui012.jpg

Zunanjost kavomata obrišite s krpo, namočeno v raztopino vode in čistila za posodo, podrgnite in osušite. Posodo, kamor se steka kava, položite na zgornjo polico pomivalnega stroja, s čimer boste preprečili, da bi se med pomivanjem stopil plastični ročaj. Če opazite, da kava v posodo priteka počasneje kot običajno, v posodo za kavo v enakem razmerju vlijte vodo in beli kis. Nato mešanico zlijte v lijak in vključite kavomat. Ko priteče za nekaj skodelic "kave", aparat ugasnite in ga za eno uro pustite mirovati. Nato aparat znova vključite in pustite, da opravi svoje do konca. Zatem skozenj nekajkrat spustite samo čisto vodo.

Kavni mlinček

Kavni mlinček boste najlažje očistili, če boste vanj dali surov bel riž ali pa boste v njem zmleli suh kruh. Če ste v mlinčku mleli oreščke in opisani postopek ni pomagal, zmeljite eno čajno žličko sode bikarbone, nato pa posodico dodobra očistite.

Multipraktik

Če posodo multipraktika perete na roke, pri tem nikoli ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev. Da se ne boste porezali, posodo perite s krtačko za pomivanje posode. Če jo boste prali v pomivalnem stroju, rezila in diske položite na zgornjo polico. Spodnjega dela multipraktika ne potapljajte v vodo. Če je potreben čiščenja, se tega opravila lotite s krpo, namočeno v raztopino vode in čistila za posodo.

Stepalnik

Stepalnik po vsaki uporabi dobro očistite, če je potrebno, tudi med samo uporabo. Stepalnike umivajte na roko, v pomivalni stroj jih lahko daste samo, če so iz nerjavečega jekla. Dno umijte z vlažno krpo ali gobico. Če se zamaši luknja za stepalnike, jo očistite z zobotrebcem.

Opekač

Preden se lotite čiščenja opekača, se prepričajte, da se je že ohladil in da ste ga iztaknili iz električne napeljave. Pobrišite drobtine s pladnja z vlažno krpo in ga položite nazaj na svoje mesto. Zunanji del obrišite z mehko krpo, namočeno v raztopino vode in čistila za posodo.

Pekač za vaflje

img_0492.jpg

Mreže pekača, ko je ta še topel, ne pa več vroč, obrišite z mehko plastično ščetko ali pa jih nežno obrišite s papirnato brisačko. Nikar jih ne čistite z vodo ali z vlažno krpo, sicer boste postrgali zgornjo plast. Če opazite, da te ni več, mreže očistite s krpo, namočeno v toplo raztopino vode in čistila za posodo, podrgnite in osušite, nato pa nanje nanesite neslano maslo ali olje oljne repice. Zunanjost očistite z mokro gobico ali krpo - ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev.