Na londonski ulici Digby Road je zrasel stanovanjski kompleks s fasado iz opeke, zraven katere je na južni strani zid iz zelenja, ki je tudi uradno najvišji v Evropi. Kompleks združuje 97 cenovno dostopnih stanovanj; zid iz zelenja pa sestavljajo zimzelene rastline različnih zelenih odtenkov, ki uspevajo enako dobro tako v toplem kot hladnem vremenu.

Pročelje stavbe iz opeke in zelenja

Ta zanimiv kompleks ponuja eno-, dvo-, tro- in štirisobna stanovanja, v pritličju pa najdemo prostor za trgovine in kavarne. Na pročelju objekta se v dekorativnem vzorcu prepletajo trije različni barvni odtenki terakote (opeke). Zgradba ima sicer pet nadstropij na eni strani in štirinajst na drugi. Šesta etaža premore strešno teraso, ki se nagiba proti z zelenjem poraslemu zidu, tako da lahko stanovalci v razgledu uživajo tudi zunaj.

davy_peter_smith_digby_road3.jpg

Pet različnih odtenkov rastlin plezalk je na posebej pripravljen zid in streho stavbe posajenih v atraktivnem vzorcu. Rastline ostanejo zelene barve čez vse leto, poleg impresivnega vizualnega učinka pa služijo tudi kot dodatna izolacija sten, naravni filter za prečiščenje deževnice in čistilci zraka, tako da imajo stanovalci v bližini oken svež zrak.

davy_peter_smith_digby_road4.jpg

Uporabniku prijazen blok

Stanovanjski kompleks je energijsko učinkovit, saj je vanj vgrajen kotel na biomaso, s katerim pridobijo okoli 20 odstotkov energije, porabljene za ogrevanje in hlajenje objekta ter druge namene. Blok stoji dve avtobusni postaji stran od območja, na katerem se bodo odvijale Olimpijske igre 2012. Stanovalci pa so tudi blizu javnemu prometu, podzemni železniški progi, javnemu parku in šoli.