Gobice za čiščenje

Gobice naj bi nam pomagale čistiti hišo, vendar pa so v resnici med najbolj umazanimi in bakterij polni predmeti v domu. Mokra gobica, ki je polna klic s hrane in kuhinjskega pulta, je idealno gojišče bakterij, ki povzročajo alimentarne bolezni. Ko brišete površine v kuhinji, se lahko nevarne bakterije, kot sta salmonela ali E.coli, razširijo po vsej kuhinji. Bolje je, da namesto gobic uporabljate papirnate brisače ali kuhinjske krpe, ki jih lahko vsakih nekaj dni operete v pralnem stroju, kuhinjske površine pa čistite z mešanico vode in belila.

vacuuming.jpg

Sesalnik

Sesanje naj bi nam učinkovito pomagalo zmanjšati število alergenov v domu. Vendar pa se lahko pršice, cvetni prah, umazanija hišnih ljubljenčkov in drugi alergeni ujamejo v filter sesalnika. Da se boste temu izognili, izberite tak sesalnik, ki ima filter hepa. Takšne filtre že leta uporabljajo v medicinskih prostorih, saj lahko ujamejo kar 99,9 odstotka delcev.

Blazine

Kaj počiva poleg vaše glave na blazini? Pršice – najpogostejši vzrok izvensezonskih alergij in astme. Pršice se hranijo z delci človeške kože, ki jih lahko najdemo globoko v blazini. Da jih bo manj, uporabljajte prevleke za blazine na zadrgo, ki so odporne na prah, ter jih pogosto operite.

_2010090723164810158.jpg

Kljuke na vratih

Raziskave so pokazale, da klice na kljuki ali ključavnici preživijo več ur. Za manjšo izpostavljenost bacilom lahko notranja vrata puščate odprta. Poleg tega se navadite na redno umivanje rok.

Daljinski upravljalnik

Daljinski upravljalnik za televizor gre po navadi iz rok v roke. Na njega ste kašljali, kihali, po njem polili hrano, padel je na tla... Če ga boste vsak teden očistili z razkužilnimi robčki, bo nekoliko bolj čist. Daljinca ne čistite z vodo, saj se tako poškodujejo elektronske komponente.

jfduzjm.jpg

Dišave in parfumi

Niso le bakterije krive, da starejši družinski člani kihajo ali smrkajo. Mogoče so krivi alergeni, ki dražijo njihova dihala. Med pogostimi krivci so dišave, ki jih dodajajo gospodinjskim izdelkom in lahko dražijo kožo. Raje izberite tiste izdelke, ki so brez dodanih dišav in parfumov. Če ste redno odišavljeni s parfumom in starejši družinski član v vašem domu trpi zaradi vzdražene kože ali oči, se nekaj dni ne parfumirajte - mogoče bo pomagalo.

perfume.jpg

Seveda je nemogoče, da bi bil vaš dom popolnoma brez alergenov, bakterij in virusov prehlada. Vendar pa lahko že nekaj preprostih sprememb pomaga, da jih bo manj.