Parabeni

Parabeni so sintetični konzervansi in protimikrobno sredstvo, ki jih pogosto najdemo v izdelkih za osebno nego z visoko vsebnostjo vode: šamponih, balzamih, losjonih, milih, dezodorantu in čistilnih sredstvih. Najdemo lahko metil-, etil-, butil-ali propilparaben. Študije so pokazale, da parabeni posnemajo estrogen v telesu in motijo normalno delovanje hormonov ter povzročajo tumorje. Zaradi tega posezite le po izdelkih, ki te strupene snovi ne vsebujejo.

Ftalati

Ftalati so mehčalci, ki stabilizirajo vonj v parfumih in barvah v kozmetičnih izdelkih oziroma utrdijo lak za nohte. Škodujejo ščitnici in vplivajo na plodnost ter povzročijo težave pri rojstvu otroka. V Evropski uniji so prepovedali dve vrsti ftalatov, ki jih pogosto najdemo v kozmetiki; mednarodna podjetja pa morajo prilagoditi svoje izdelke in odstraniti strupene sestavine. Najškodljivejši so formaldehid, toluen in dibutil ftalat, ki se jih še posebno dosledno izogibajte, če ste noseči.

lak_za_nohte.JPG

Nanodelci

Sintetično proizvedeni nanodelci so sestavljeni iz ultra majhnih delcev, ki jih uporabljajo za izdelavo širokega spektra izdelkov, od športnih oblačil do avtomobilskih pnevmatik. Pogosto jih lahko najdemo v prozornih kremah za sončenje in sredstvih proti staranju kože, saj pomagajo globlje prodreti v kožo. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko prodrejo v organizem vse do notranjih organov in se tam nabirajo, škodujejo pa tudi okolju.

Natrijev lavril sulfat

Tako imenovani natrijev lavril sulfat je sintetični detergent in sredstvo za penjenje, ki ga povezujejo z draženjem oči in kože. Običajno ga vsebujejo blažji  šamponi iz naravnih sestavin in otroški šamponi, po nekaterih raziskavah pa lahko povzroča celo raka.

shampooing.jpg

Umetne dišave

Na splošno sintetične dišave v sebi zadržujejo do dvesto škodljivih sestavin, ki jih proizvajalci zaradi patentne zaščite niso zavezani razkriti. Skoraj vsi izdelki z dodanimi dišavami (na etiketi piše fragrance) vsebujejo ftalate, razen, če je jasno navedeno, da dišava ne vsebuje nobenih umetnih sestavim oziroma je sestavljena le iz dišav naravnih eteričnih olj.

Tritanolamin in dietanolamin

Dietanolamin in tritanolamin sta emulgatorja in sredstvi za penjenje, ki sta del šamponov in mil za umivanje telesa. Povzročita lahko alergijsko reakcijo ter izsušita kožo in lase. Spadata v skupino nitrozaminov, za katere velja, da so rakotvorni, zato njihovo uporabo odsvetujemo.