Majhne, preproste izboljšave izolacije lahko izboljšajo udobje v bivalnem okolju. Če boste poskrbeli za zadostno izolacijo, boste poleg tega seveda manj plačali tudi za ogrevanje. Četudi se vam mogoče zdi, da vaš dom neprodušno tesni, pa so lahko v njem vseeno majhne razpoke in špranje, ki jih je težko opaziti. Skoznje vdira zunanji zrak, notranji ogret ali ohlajen zrak pa se izgublja. Da boste prihranili denar, ki ga izgubljate zaradi slabega tesnjenja, je najbolje, da se morebitnih težav lotite takoj. Izolacijo in tesnjenje oken in vrat lahko z nekaterimi popravki izboljšate v kakšni uri, sadove svojega dela pa boste lahko uživali vse leto.

Začnite pri vrhu

Srž udobja in učinkovitosti doma je torej v njegovi izolaciji. Novo plast izolacije lahko na podstrešje dodate v nekaj preprostih korakih. Splošno pravilo je: če na podstrešju vidite talne tramove, izolacija ni dovolj debela. Izberitei izolativne materiale z večjo vrednostjo R, brez formaldehida ter takšne, ki jih je mogoče večinoma reciklirati.

blow_in_attic_insulation_2.jpg

Tesnjenje

Razpoke pri oknih in vratih omogočajo zraku in onesnaževalcem, da pronicajo v notranjost, medtem ko notranji zrak uhaja. Najprej pa morate ugotoviti, kje sploh prihaja do puščanja zraka. Preverite območja okrog vrat, letev pa tudi klimatskih naprav, ki so nameščene na steno ali okno. Iščite znake, kot je na primer manjkajoč tesnilni trak, ki lahko kaže na puščanje zraka. Preverite tudi vrzeli okoli cevi, žic in električnih priključkov. Ko odkrijete, kje je težava, jo lahko začnete reševati. V trgovinah lahko po dostopni ceni kupite učinkovite samolepilne tesnilne trakove in opremo za izolacijo oken.

rvf.jpg

Prezračevanje

Za kar najboljšo kakovost notranjega zraka je pomembno tudi primerno prezračevanje. Z njim nadzorujemo vlažnost prostorov in nečistoče v zraku. Še posebno v kuhinji in kopalnici, ki sta bolj dovzetni za vlago, si lahko pomagate z zunanjimi ventilatorji, ki potiskajo vlažen zrak na prosto. Primerna izolacija in prezračevalni sistem bosta v vašem domu ustvarila kakovostnejši zrak in večje udobje, tako pozimi kot v drugih letnih časih.